LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prednosti volontiranja u Udruzi

10 razloga za priključivanje SIK-u

Nekadašnja lektorica, a trenutna zamjenica glavne urednice portala Studentski.hr donosi ti 10 razloga zašto se priključiti upravo ekipi Studentskog informativnog kutka.

Nekadašnja lektorica, a trenutna zamjenica glavne urednice portala Studentski.hr donosi ti 10 razloga zašto se priključiti upravo ekipi Studentskog informativnog kutka.

Udruga Studentski informativni kutak trenutno je u potrazi za novim članovima u svojih devet timova. Ako se još dvoumiš oko prijave i nisi siguran što te u Udruzi čeka, dopusti da te trenutna zamjenica glavne urednice pokuša uvjeriti izdvajanjem deset razloga za priključivanje brojnim mladim ljudima kojima je SIK poslužio kao odskočna daska u poslovni svijet i mjesto kojem se uvijek rado vraćaju. 

Prvi i najvažniji svakako su – prijateljstva. Tijekom vremena provedenog u Udruzi susrest ćeš se s brojnim mladima i studentima, a neki od njih će ti sigurno postati i pravi prijatelji s kojima ćeš ostati u kontaktu dugo nakon što svoju volontersku praksu privedeš kraju, a možda i cijeli život. Neki su se u Udruzi i zaljubili, samo kažem.

SIK ti nudi priliku za stjecanje prakse. Sudeći po stanju obrazovnog sustava, mnogi studenti izađu s faksa s diplomom i bez praktičnih znanja koja poslodavci očekuju. U udruzi Studentski informativni kutak imaš priliku okušati se u onome što učiš na faksu, uz ostale studente i voditelje tima, uz koje ćeš, ako imaš volje, zasigurno jako puno naučiti. Sve što ovdje naučiš, olakšat će ti korak u poslovni svijet, a znanja koja stekneš učinit će razliku u odnosu na brojne tvoje kolege s praznim životopisima.

Mreža kontakata koje ćeš ostvariti nije zanemariva. Osim stečenih prijateljstava, brojna poznanstva koja stekneš u Udruzi sigurno će ti poslužiti i privatno, neovisno o tome treba li ti savjet od kolege ili neka usluga. Osim toga, imaš priliku sudjelovati u brojnim projektima, a čak se i okušati u njihovoj organizaciji. Prilikom svega toga stupit ćeš u kontakt i s poslovnjacima, ljudima zaposlenima u agencijama, velikim tvrtkama, a neki od njih možda ti ponude i posao na osnovu tvog truda. Ne bi bio prvi put, događalo se i to našim volonterima.

FOTO: Studentski.hr

Imaš priliku organizirati svoje vrijeme kako želiš. Znamo da je studentima, uz rascjepkane rasporede i brojne fakultetske obveze, prilično teško organizirati vrijeme i naći način za bavljenje korisnim aktivnostima, a da uz to imaju i život. Upravo je zato volonterska praksa pravi izbor. Svoje obveze ispunjavaš na tjednoj ili mjesečnoj bazi, a raspored si, zapravo, kreiraš sam. Budući da većinu poslova obavljamo online, sam možeš birati hoćeš li svoje zadatke obaviti uz jutarnju kavu ili kasno navečer, hoćeš li se SIK-om baviti vikendom ili radnim danom.

Sudjelovat ćeš u brojnim edukacijama i radionicama. Besplatno učenje osnova photoshopa, hrvatskog pravopisa ili digitalnog marketinga samo je jedna od prednosti volontiranja u SIK-u. Za svaki od devet timova organiziraju se različite edukacije i radionice na koje su pozvani i volonteri iz cijele udruge. Naši volonteri imaju priliku sudjelovati i u edukacijama u nekim tvrtkama, kao što su Mediatoolkit radionica ili pohađanje Inine akademije. Sve su to nezanemariva znanja i vještine koja su inače studentima dostupna uz izdvajanje ponekad i znantnog novčanog iznosa.

Neće ti nedostajati ni zabave. Osim što radimo, puno se i družimo. Svaki se tim bilda uz kuglanje, rješavanje zagonetki u escape roomovima, okušali smo se i u padelu te paintballu, a ni karting nam nije stran. Osim toga, u pripremi su i brojne druge aktivnosti, a i svake se godine dvaput okuplja cijela Udruga – ljeto dočekujemo uz veliki roštilj, a u novu se akademsku godinu upuštamo na nekom planinskom vrhu gdje smo prepušteni samo zabavi i pozitivnoj atmosferi. Ponekad se koji sastanak održi i u nekom drugom gradu, primjerice Rijeci ili Osijeku, gdje također imamo jako puno volontera.

FOTO: Studentski.hr

Možeš se okušati u vođenju vlastitog projekta. Imaš ideju koju dugo želiš ostvariti? Sad imaš i priliku za to. Ako se želiš okušati u vođenju bilo kojeg projekta kojem su ciljana publika studenti i mladi, tvoja će ideja biti objeručke dočekana. Neovisno o tome radi li se o poslovnoj konferenciji, okupljanju knjigoljubaca ili neke druge skupine, projektu koji će uključivati predavanja ili radionice za studente i mlade – samo predloži i uskoro ćeš krenuti s provedbom. Dobra je stvar što sve to nećeš morati napraviti sam, već će ti se pridružiti volonteri iz svih timova. Na kraju ćeš za sobom imati uspješan projekt, brojne uspomene i brojne kontakte.

Ako se želiš okušati u onome što ne studiraš, imaš priliku i za to... Studiraš kemiju, ali voliš pisati ili si pravnik kojeg zanimaju društvene mreže ili digitalni marketing? Za pridruživanje SIK-u nije važno što studiraš ni imaš li iskustva. Važno je da si spreman učiti i željan to iskustvo steći. Mnogi naši članovi dođu u jedan tim pa se nakon nekog vremena pridruže i drugom ili se potpuno prebace u drugi. U SIK-u je sve moguće.

Bit ćeš tamo gdje drugi ne mogu biti. Neovisno o tome radi li se o konferenciji, backstageu nekog koncerta, press-konferenciji, žiriju Zlatnog indeksa ili Gavella Faira, pretpremijeri nekog filma ili predstave ili bilo kojem drugom mjestu – volonterima SIK-a brojna su vrata otvorena i dobit ćeš priliku iskusiti mnoštvo novih stvari.

FOTO: Studentski.hr

Volontiranjem se izgrađuješ kao osoba. Tijekom volontiranja naučit ćeš organizirati vlastito vrijeme, ispunjavati zadatke i raditi u timu. Davat ćeš kritike i primat ćeš ih, družit ćeš se s brojnim ljudima i naučit ćeš kako komunicirati s različitim osobama. Osim toga, shvatit ćeš kako je baviti se određenim poslom jer ga voliš i jer to želiš, a ne jer očekuješ materijalnu protuvrijednost zauzvrat.

Ako te sve ovo potaknulo da se priključiš 80-ak trenutnih volontera Studentskog informativnog kutka, klikni na poveznicu i riješi zadatke te nam pošalji svoju prijavu do 24. ožujka u 23:59

FOTO: STUDENTSKI.HR