LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korak bliže do komunikacije sa životinjama

Znanstvenici uspjeli dešifrirati jezik majmuna

Zoolozi i lingvisti ustvrdili su da majmuni imaju različite fraze za različite opasnosti, one velike i male, kao i one koje dolaze s tla i iz zraka.

Zoolozi i lingvisti ustvrdili su da majmuni imaju različite fraze za različite opasnosti, one velike i male, kao i one koje dolaze s tla i iz zraka.

Znanstvenici su dugi niz godina pokušavali otkriti značenje pojedinih zvukova jezika primata, a najnoviji napredak donijelo je otkrivanje značenja zvuka „krak”, kojeg proizvode Campbell majmuni iz zapadne Afrike.

Znanost.geek.hr prenosi kako su znanstvenici okrili kako majmunima koji žive na Obali Bjelokosti „krak” služi kao upozorenje da je leopard, njihov najveći prirodni neprijatelj, u blizini. Izraz „hok” označava blizinu orla. No, nije to vrhunac njihove komunikacije. Campbell majmuni koriste i izraze poput „krak-oo” i „hok-oo”.

Oni označavaju detaljniji opis opasnosti, točnije, znače da opasnost i nije tako velika. „Krak-oo” označava kopnenu, a „hok-oo” zračnu, ali manju opasnost, objašnjava scientificamerican.com, na kojem se mogu čuti i originalna glasanja majmuna.

Philippe Schlenker iz Centra za znanstvena istraživanja u Francuskoj i sa Sveučilišta New York objasnio je to jednostavno: − Naše otkriće pokazuje da Campbell majmuni imaju razliku između korijena riječi i sufiksa, te da im kombinacija istih omogućava da opišu i prirodu prijetnje i stupanj opasnosti.

S druge, pak, strane, glasanje primata koji žive na Obali Bjelokosti uspoređen je s glasanjem onih koji žive na Sirrea Leoni, gdje nema leoparda. Njima također fraza „krak” znači opasnost, ali ju koriste i kao upozorenje za orlove. Koriste i frazu „hok”, no njihova upozorenja nisu tako precizno kategorizirana kao kod majmuna s Obale Bjelokosti.

Znanstvenici su zadovoljni dobivenim rezultatima, no još je puno posla pred njima. Arik Kershenbaum, zoolog na Sveučilištu u Cambridgeu, kaže da sve to ima smisla, no da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ove teorije dodatno potvrdile. Do tad, u svakom slučaju, malo opreznije kad nekoga nazivate majmunom, jer očito je da oni komuniciraju puno naprednije nego što se misli.

FOTO: FLICKR/TERRIE SCHWEITZER