LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sjedinjene Američke Države

Velika pobjeda za američke studente: Biden najavio otpis studentskih zajmova!

Do 10 000 dolara oprostit će se svima koji nisu primali saveznu stipendiju za podmirivanje troškova studiranja i do 20 000 dolara onima manjih mogućnosti koji ju primaju.

Do 10 000 dolara oprostit će se svima koji nisu primali saveznu stipendiju za podmirivanje troškova studiranja i do 20 000 dolara onima manjih mogućnosti koji ju primaju.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je u srijedu djelomični otpis studentskih zajmova, što mnogim studentima koji na svoje školovanje troše nekoliko desetaka tisuća dolara godišnje puno znači. 

– U skladu s mojim predizbornim obećanjem, moja administracija donosi plan kojim će se radničkim obiteljima i srednjoj klasi omogućiti da predahnu u trenutku kada se pripremaju da u siječnju 2023. nastave vraćati savezne studentske zajmove. – napisao je Biden na Twitteru.

Mjera se odnosi na osobe koje zarađuju manje od 125 000 dolara na godinu. Do 10 000 dolara oprostit će se svima koji nisu primali saveznu stipendiju za podmirivanje troškova studiranja i do 20 000 dolara onima manjih mogućnosti koji ju primaju, prenosi BBC.

 



Plan je objavljen nakon višemjesečnog razmišljanja Bijele kuće o ovom pitanju koje je mučilo i prethodne vlade. Administracija se boji da bi mjera mogla potaknuti ionako veliku inflaciju.

Godina studiranja na američkim sveučilištima stoji od 10 000 do 70 000 dolara i mnogi mladi počinju život s golemim dugovima. Vlada procjenjuje da je prosječna zaduženost američkih mladih nakon stjecanja diplome 25 000 dolara i mnogima trebaju godine i nekoliko desetljeća da vrate dug novac koji su uložili u visoko obrazovanje.

Inače, procjenjuje se da prosječan Amerikanac umire s dugom od 62 000 dolara, što zbog studentskih zajmova, što zbog nedostatka zdravstvenog osiguranja. 

Ipak, odluka o otpisu studentskih zajmova naišla je na oštre kritike, a uglavnom se svode na to da otpis nije pošten prema onima koji su svoje dugove otplatili ili koji zarađuju više od cenzusa koji je odredila Bidenova administracija. Na novinarsko pitanje je li otpis studentskih zajmova pošten prema onima koji su svoje zajmove otplatili, Biden je odgovorio: 

– Je li pošteno da ljudi koji nemaju multimilijardersko poslovanje gledaju kako multimilijarderi dobivaju porezne olakšice? Je li to pošteno? Što mislite?

FOTO: UNSPLASH