LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo istraživanje

Većina mladih nema ništa protiv dijeljenja svoje lokacije; neki se osjećaju sigurnije

Čak 72 posto ispitanica smatra kako dijeljenje lokacije pozitivno utječe na njihovu dobrobit, ali i mentalno stanje.

Čak 72 posto ispitanica smatra kako dijeljenje lokacije pozitivno utječe na njihovu dobrobit, ali i mentalno stanje.

Mnogo toga se promijenilo u posljednjih par desetljeća, od vremena kada su odrastali naši roditelji. Jedna od većih promjena je dostupnost u svakom trenutku i bilo gdje. Prije roditelji nisu znali gdje im se točno djeca nalaze u svakom trenutku, što je tada bilo normalno. Novo normalno ipak omogućuje nekim jako zabrinutim roditeljima da uvijek znaju lokaciju svojeg djeteta, preko mobilnih telefona ili satova te raznih aplikacija, piše Zimo.
 

Ograničavanje slobode ili dodatna sigurnost?


Iako se na tinejdžere i mlade gleda kao na buntovnike vječno željne slobode, nedavno istraživanje pokazalo je kako većini mladih ne smeta ako roditelji uvijek znaju gdje se nalaze.

Kompanija Life360 provela je istraživanje koje je pokazalo kako većina generacije Z zapravo nema ništa protiv toga da dijele svoju lokaciju. Više od polovice ispitanika slaže se kako se zbog toga zapravo osjećaju sigurnije.

Zbog dijeljenja lokacije najsigurnije se osjećaju tinejdžerice. Čak 72 posto ispitanica smatra kako dijeljenje lokacije pozitivno utječe na njihovu dobrobit, ali i mentalno stanje.

Prema riječima jedne tinejdžerice koju su intervjuirali novinari The Wall Street Journala, najčešće situacije u kojima koristi te opcije uključuju duža putovanja i posjete nepoznatim i potencijalno opasnim mjestima. Ona je izrazila uvjerenje da bi njezinim roditeljima bilo korisno znati njezinu posljednju lokaciju u slučaju da joj se nešto neplanirano dogodi.

Istraživanje je otkrilo još jedan razlog zbog kojeg tinejdžeri dijele svoju lokaciju s prijateljima. Prema studiji, takvo dijeljenje lokacije može predstavljati svojevrsnu potvrdu prijateljstva. Omogućavanjem prijatelju da neprestano prati vaše kretanje, šaljete poruku o svojoj privrženosti i bliskom odnosu prema njemu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA