LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hvalevrijedna inicijativa udruge

„Večer Marijinih obroka” nahranila 133 dječice

Zahvaljujući ovoj inicijativi, danas Marijini obroci omogućavaju svakodnevne obroke za više od milijun djece na mjestu njihovog školovanja diljem Afrike, Azije, Južne Amerike i Kariba.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, danas Marijini obroci omogućavaju svakodnevne obroke za više od milijun djece na mjestu njihovog školovanja diljem Afrike, Azije, Južne Amerike i Kariba.

Svevremenski je problem u svijetu – glad. Danas ljudi najviše umiru od bolesti koje su usko povezane s glađu. Iako na svijetu ima dovoljno hrane za sve, glad je još uvijek najveća prijetnja zdravlju i svake godine ubija milijune djece, onemogućuje njihov rast i ostvarenje njihovih snova. Dok mi razmišljamo o odlasku u školu, gladna djeca razmišljaju o preživljavanju.

Rješenje ima udruga Marijini obroci. Hrvatska udruga Marijini obroci osnovana je u srpnju 2009. godine Dio je međunarodnog projekta Mary's Meals koji je 2002. godine započeo Magnus MacFarlane-Barrow, izvršni direktor i jedan od osnivača humanitarne organizacije Scottish International Relief u okviru koje je projekt u počecima bio utemeljen, a koja je i nama pomagala tijekom rata šaljući potrebitim ljudima hranu, odjeću i razne druge potrepštine. 

Kažu da obrazovanje može osloboditi dijete siromaštva u kasnijem životu, a kako bi se steklo, dijete prvo treba pohađati školu gdje će imati priliku učiti. Tako Marijin obroci ne rade samo na dijeljenju obroka gladnoj djeci svijeta, već im omogućuju odlazak u školu i mogućnost obrazovanja.​ Ideja Marijinih obroka jednostavna je – dati jedan obrok dnevno najsiromašnijoj djeci svijeta na mjestu obrazovanja, u školi. Ovu je ideju moguće ostvariti s prosječno 120 kuna godišnje po djetetu.

Koji je razlog ovako niske cijene? On, naime, leži u činjenici da se hrana proizvodi lokalno, kupuje na veliko, a program vode volonteri, što doprinosi zadržavanju troškova vođenja na minimalnoj razini. Također, nastoje uvijek imati što niže tekuće troškove, a od svake kune koju dobiju, obvezali su se utrošiti ne više od 6 lipa na prikupljanje sredstava i ne više od 1 lipe na upravljanje.

– Naša vizija je da oni koji imaju i više nego im je potrebno to podijele s onima kojima nedostaju i najosnovnije stvari za život, te da svako dijete, na mjestu svog obrazovanja, primi jedan obrok dnevno. – poručuju iz Marijinih obroka.

Tako su i ove godine Marijini obroci Hrvatska uspješno organizirali još jednu tradicionalnu Večer Marijinih obroka. I ovoga su puta Hrvati pokazali veliko srce i ujedinjeni pomogli potrebitima! Uz mnoštvo smijeha i pozitivne energije, dobre glazbe i vjernih podupiratelja prikupljeno je oko 16 tisuća kuna, čime su osigurani obroci kroz cijelu godinu za 133 dječice. Trenutno međunarodna organizacija Mary's Meals u školama diljem svijeta hrani više od 1 187 000 gladne djece.

Marijini obroci, FOTO: Niko Goga

Večer je vodio dobro raspoloženi Frano Domitrović. Nakon uvodnog pozdrava predsjednice Ane Peričić, prisutnima se obratio sam osnivač organizacije, Magnus MacFarlane-Barrow. On je iz Škotske u kratkom videu poslao zahvalu za sve što su hrvatski podupiratelji postigli tijekom 2016. godine, ali i novu inspiraciju za sljedeću godinu. Kratki pregled svih događanja i prikupljenih donacija pogledajte u videu.

No, prisutne nije pozdravio samo Magnus, već je i od Jimmyja Belabrea stigla vesela videoporuka i s Haitija! Naime, on je dio generacije koja je među prvima imala priliku primati Marijine obroke. Zbog njih je postao radosna, zdrava i obrazovana osoba koja svoju neopisivu energiju glazbom širi svijetom. Svima je prisutnima poslao veliko hvala što sličnu priliku stvaraju i novim generacijama te još jednom pokušao osvijestiti koliko Marijini obroci mijenjaju živote.

Marijini obroci, FOTO: Niko Goga

Oduševili su nas i glazbeni nastupi Hanne i Benjamina Pölhe te klape Fjabula. Pozitivnim je reakcijama ocijenjena i izložba fotografija. Među svjetlima malenih lampica virili su osmjesi djece fotografirane ispred kuhinja koje su osnovane zahvaljujući hrvatskom ogranku organizacije. Također, svi su zainteresirani kući imali priliku odnijeti svoj primjerak nagrađivanog dokumentarca Generacija nade te Magnusove knjige Baraka koja je nahranila milijun djece. Organizatori su se duboko zahvalili i svim volonterima koji su svojim radišnim rukama pomagali potrebitima i bez kojih ne bi mogli postići ovoliko i pritom usrećiti toliko ljudi.

Zahvaljujući ovoj inicijativi, danas Marijini obroci omogućavaju svakodnevne obroke za više od milijun djece na mjestu njihovog školovanja diljem Afrike, Azije, Južne Amerike i Kariba. Malim djelima ljubavi još jednom su postignuti veliki rezultati!

FOTO: NIKO GOGA