LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Otok Mallorca

Varalice s Tindera ponovno napadaju: Banda ljubavnih prevaranata uhićena u Španjolskoj, među žrtvama i Hrvatice

Virtualne veze sa ženama uspostavljali su na platformama za upoznavanje, uz pomoć lažnih profila. Kada bi izgradili povjerenje, prevaranti bi od žrtava zatražili novčane uplate.

Virtualne veze sa ženama uspostavljali su na platformama za upoznavanje, uz pomoć lažnih profila. Kada bi izgradili povjerenje, prevaranti bi od žrtava zatražili novčane uplate.

Španjolska policija uhitila je bandu ljubavnih prevaranata koji su nesretne žene diljem Europe oštetili za više od milijun eura. Identificirano je više od dvadeset žrtava, a većinom se radi o neudatim ženama. Na čelu prevaranata nalazi se 27-godišnjak iz Nigerije, a uz njega, uhićeno je još 15 osoba. 

Ovo je jedna od najvećih operacija u borbi protiv kibernetičkog kriminala u Europskoj uniji - rekao je glasnogovornik policije, prenosi News in Germany. 

Prema službenim informacijama, varalice su postupile na sličan način kao i izraelski prevarant Simon Leviev, čija je priča ispričana u Netflixovom popularnom dokumentarcu The Tinder Swindler. Virtualne veze sa ženama uspostavljali su na platformama za upoznavanje, uz pomoć lažnih profila. Kada bi izgradili povjerenje, prevaranti bi od žrtava zatražili novčane uplate. Prema navodima policije, prevaranti su u sve uključili lažnog američkog vojnika koji je komunicirao sa ženama, a zatim bi u jednom trenutku tražio financijsku pomoć, novce za avionske karte i slično. Navodi se kako je samo jedna od žrtava oštećena za vrtoglavih 835 tisuća eura, dok su drugi iznosi nepoznati.

Prevarene žene dolaze iz raznih europskih zemalja, a banda je navodno žrtve pronalazila i na području Republike Hrvatske. Nakon uplate, novci su prebacivani na inozemne račune, a zatim su sredstva ulagali u bitcoin.
FOTO: UNSPLASH