LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet

Upravo je pao Roe v. Wade; ženama u SAD-u više nije garantirano pravo na pobačaj

O pravu na pobačaj sada će se odlučivati na razini države.

O pravu na pobačaj sada će se odlučivati na razini države.

Vrhovni sud u Sjedinjenim Američkim Državama srušio je u petak Roe v. Wade, sudsku presudu iz 1973. kojom je bilo ustavno garantirano pravo na pobačaj u toj zemlji, prenosi BBC

Ova presuda je najznačajnija odluka američkog Vrhovnog suda u posljednjih nekoliko desetljeća te će potpuno transformirati reproduktivnu zdravstvenu skrb za žene u SAD-u.
 
VEZANO: Ovo su neki od najstrožih zakona o pobačaju na svijetu

Sada će se o pobačaju odlučivati na razini pojedinih saveznih država, a 13 država već ima na snazi tzv. trigger laws kojima pobačaj postaje nezakonit u slučaju odbacivanje presude Roe v. Wade. Očekuje se da će se slični zakoni donijeti u još 10-ak država, što bi moglo utjecati i na ostale savezne države SAD-a. 

Očekuje se da će oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi ostati bez prava na pobačaj, odnosno da će na tu medicinsku proceduru morati odlaziti u neku drugu saveznu državu, prema podacima Planned Parenthooda. Kako piše BBC, u nekim će se državama raspravljati i o legalnosti odlaska u drugu države, kao i legalnosti naručivanja pilula za dan poslije i sličnih preparata iz država u kojima će iste biti dozvoljene. 
– Roe je od početka bio temeljno pogrešan – napisao je sudac Vrhovnog suda, Samuel Alito, u objašnjenju mišljenja Vrhovnog suda. – Argumentacija je bila nevjerojatno slaba, a odluka je imala štetne posljedice. Umjesto da je donio završetak debate o pobačaju na razini cijele zemlje, taj slučaj je još dublje rasplamsao podjele.
FOTO: UNSPLASH