LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski smještaj

U Santa Barbari gradi se studentski dom – bez prozora

Planirana nova zgrada izazvala je brojne kontroverze nakon što su nacrti izašli u javnost.

Planirana nova zgrada izazvala je brojne kontroverze nakon što su nacrti izašli u javnost.

O pitanju kvalitete i količine smještaja koji je dostupan studentima, bilo da se radi o privatnom ili subvencioniranom smještaju, raspravlja se već generacijama. I bivši i trenutni studenti koji su stanovali u iznajmljenim stanovima moći će vam ispričati brojne priče o iznajmljivačima i stanovima iz noćnih mora. Oni koji su boravili u domovima također imaju svoje priče o raznoraznoj buci, nedostatku prostora, te čudnim, nepristojnim a ponekad i jednostavno odvratnim ljudima sa kojima su morali dijeliti taj skučeni prostor.

Početkom studenog University of California Santa Barbara, sveučilište smješteno u priobalnom kalifornijskom gradu Santa Barbari privuklo je pažnju medija i struke svojim planovima za novu domsku zgradu koju planiraju graditi na svojem kampusu. Planirana zgrada trebala bi na svojih 11 katova udomiti oko 4500 studenata, no, prema arhitektonskim nacrtima koji su procurili u javnost, broj prozora na njoj biti će zanemariv. Prozori će se nalaziti gotovo isključivo u planiram zajedničkim prostorima, pa oko 94% soba u kojima će studenti živjeti neće imati prozor ili bilo kakav pristup prirodnom svijetlu.

Idejni začetnik ovoga projekta je 97-godišnji Charles Munger; samouki arhitekt koji je pomogao dizajnirati zgradu i milijarder koji sa $200 milijuna financira njenu izgradnju. Nakon dovršetka izgradnje, koji je planiran u veljači 2025., zgrada će nositi njegovo ime.

Naravno, predloženi nacrt ubrzo je izazvao val nezadovoljstva i kritika, kako kod studenata tako i kod stručnjaka. Mnogi arhitekti napomenuli su kako je predložena zgrada iznimno opasna u slučaju bilo kakve izvanredne situacije poput požara ili potresa koji su veoma česti u Kaliforniji. Na visokim zgradama prozori su jedna od najsigurnijih i najbržih evakuacijskih ruta putem kojih vatrogasci i ostale službe izvlače osobe koje se nalaze unutar zapaljene ili rušeće građevine.

Uz nedostatak prozora, na zgradi su planirana samo dva veća ulaza i izlaza, pa mnogi upozoravaju kako bi, u slučaju izvanredih situacija, oni mogli postati uska grla i svojevrsne smrtonosne zamke. a druge strane, studenti napominju kako će nedostatak sunčeve svjetlosti i svježeg zraka dovesti do velikih problema sa mentalnim zdravljem. Većina se slaže kako su takvi životni uvjeti gotovo nehumani.

Munger je stao u obranu svojeg projekta rekavši kako su sve kritike pretjerane jer će studenti ionako većinu svojeg vremena provoditi izvan svoje sobe. Kako je objasnio, dom je zamišljen prema principu spavaćih kapsula u kojima će studenti samo spavati, dok će većinu vremena provoditi na predavanjima ili u zajedničkim prostorima. Prema njegovoj zamisli, to bi trebalo potaknuti stvaranje prijateljstava i društvenih mreža, te razmjenu ideja.

Kako je uprava Sveučilišta napomenula, na ovaj način pokušati će se riješiti gorući problem pristupačnog studentskog smještaja. Nacrt projekta prihvaćen je od strane uprave Sveučilišta, no preostaje vidjeti hoće li biti odobren od strane odbora regenata krovne udruge sveučilišta te odbora za urbanizam grada Santa Barbare.

FOTO: PIXABAY.COM