LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Humanitarna utrka

U čast preminulog Terryja Foxa pet kontinenata bori se s rakom

Nakon 143 dana trčanja po Kanadi, Terry Fox izgubio je bitku s bolešću. Njemu u čast svake se godine skuplja novac za borbu protiv raka u kanadskim gradovima, brojnim zemljama diljem svijeta i na zagrebačkom Jarunu.

Nakon 143 dana trčanja po Kanadi, Terry Fox izgubio je bitku s bolešću. Njemu u čast svake se godine skuplja novac za borbu protiv raka u kanadskim gradovima, brojnim zemljama diljem svijeta i na zagrebačkom Jarunu.

Svi ljubitelji prirode i aktivnog života u nedjelju, 24. rujna, imaju savršenu priliku za hvatanje posljednjih zraka sunca jer se priprema još jedna Terry Fox Run utrka. Sada već planetarno popularni humanitarni događaj ove godine u Hrvatskoj slavi punoljetnost, odnosno održava se po 18. put. U svijetu je ovo već 37. put da okuplja trkače s pet kontinenata. Na zagrebačkom Jarunu, tradicionalnom mjestu održavanja, očekuje se više od 5000 sudionika, a planira se oboriti prošlogodišnji rekord. Događaj službeno počinje u 16 sati, a sudionici su pozvani da trče, hodaju, bicikliraju ili se pak rolaju te nije potrebna prijava. 

Budući da je svrha utrke i prikupljanje sredstava za oboljele od raka, sva zarada odlazi institutu Ruđer Bošković. Na ovaj je način tijekom godina za istraživanje u Hrvatskoj prikupljeno preko 6, 5 milijuna kuna. Tim je novcem, primjerice, kupljena oprema za Centar za transplantaciju koštane moždine u Klaićevoj ulici i detektirane su mutacije gena pri istraživanju nasljednog raka dojke. Najveća je pažnja tako i posvećena upravo prevenciji razvitka ovog tipa raka. Inicijativu je podržao i prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, koji se i sam svakodnevno susretao s pacijentima oboljelima od ove bolesti.

– Plan je da dosegnemo broj od 10 000 sudionika. Također, pozivamo na zajedničku borbu. Bez glava na kupu ništa se može dogoditi. – rekao je.

 

FOTO: Terry Fox Foundation

Kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk istaknuo je kako se humanitarna trka održava radi podizanja svijesti o važnosti istraživanja lijeka protiv raka.

 – Terry Fox u Kanadi je junak koji je zbog nevjerojatne hrabrosti i odlučnosti ostao zauvijek u srcima ljudi – izjavio je na hrvatskom te je dodao da se ovo radi kako bi se potaknula znanost.

Trci će prethoditi humanitarna prodaja majica, također u nedjelju, ispred kafića Charlie u Gajevoj ulici, a organizatorima će se pridružiti osobe iz javnog života.

Inače, ova humanitarna utrka svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao Maraton nade. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u više od 60 zemalja diljem svijeta među kojima je i Hrvatska.

FOTO: PIXABAY