LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zelena inicijativa

U Barceloni besplatan javni prijevoz ako se odreknete korištenja automobila

Kartica koju grad daje građanima omogućuje neograničeno i besplatno korištenje usluga javnog prijevoza u zonama gradskog područja Barcelone u trajanju od tri godine.

Kartica koju grad daje građanima omogućuje neograničeno i besplatno korištenje usluga javnog prijevoza u zonama gradskog područja Barcelone u trajanju od tri godine.

Sve više europskih i svjetskih gradova poduzima korake s ciljem smanjenja broja osobnih vozila na prometnicama i ulicama. Velik broj automobila nije samo infrastrukturalni problem koji utječe na sve veći broj gužvi i nesreća na gradskim prometnicama već i na zagađenje zraka u velikim gradovima. 

Kako donosi portal Green.hr, tijekom lockdowna mnogi su europski gradovi prenamijenili ulice u pješačke zone, dok je Milano napravio 35 kilometara novih biciklističkih staza čime se značajno povećao broj ljudi koji idu biciklom na posao. Francuska i Finska također su pokrenule slične inicijative nudeći svojim građanima da automobile zamijene e-biciklima

Barcelona se također odlučila na potez smanjenja broja automobila na cestama: svima koji žive u gradskom području i odluče se riješiti starog automobila Barcelona daje godišnju kartu za javni prijevoz koja vrijedi tri godine. T-verde kartica je osobna i neprenosiva (s imenom i brojem) i mora se potvrditi na svakom putovanju.

Ona omogućuje neograničeno i besplatno korištenje usluga javnog prijevoza u zonama od 1 do 6 gradskog područja Barcelone u trajanju od tri godine. Kartica se automatski obnavlja godišnje bez dodatnih troškova za korisnika i šalje se na njihovu kućnu adresu.

Smanjenje broja automobila na cestama povoljno je za okoliš, a uz to pridonosi i manjem trošenju gradskih cesta, kao i zdravijem i aktivnijem stanovništvu. 
FOTO: UNSPLASH