LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Što je Turčin u suknji?

Turska: protestiraju u suknjama za ženska prava

Nakon pokušaja silovanja i ubojstva mlade studentice, Turci su se udružili i počeli s borbom za ženska prava i toleranciju.

Nakon pokušaja silovanja i ubojstva mlade studentice, Turci su se udružili i počeli s borbom za ženska prava i toleranciju.

Protest je izbio diljem Turske nakon što je u Mersinu pronađeno tijelo dvadesetogodišnje studentice Ozgecan Aslan, koju je navodno pokušao silovati te je na kraju i ubio vozač autobusa.

Zasad su uhićena tri osumnjičenika: vozač autobusa, njegov otac i prijatelj.

Djevojka se odupirala paprenim sprejem, no na kraju ju je vozač savladao i zatukao željeznom šipkom.

Vijest se odmah proširila diljem Turske i predsjednik Recep Tayyip Erdoğan osobno je obitelji izrazio sućut.

Protest -Turci u suknjamaFOTO: independent.co.uk
 
U početku su većinom žene protestirale s natpisima poput „Dosta je, prekinut ćemo ubijanje žena!”, plesom ili noseći Aslaninu fotografiju. No, uskoro su im se pridružili i Turci u suknjama. Ovog tjedna hodali su u kolonama i pozirali u suknjama u kampanji za ženska prava. Mnogi su progovorili i na društvenim mrežama, a pogotovo na Twitteru gdje objavljuju svoja mišljenja i iskustva pod #sendeanlat.
 
derya, twit
 
FOTO: independent.co.uk
 
Muškarci su ujedno protestirali protiv uvriježenog mišljenja kako žene koje nose kraće suknje izazivaju. „Ako je kratka suknja odgovorna za sve, ako nošenje suknje znači nemoralnost i bludnost, ako žena koja nosi suknju šalje pozivnicu za ono što će joj se dogoditi, onda i mi šaljemo pozivnicu!”

Iako je protest najviše zahvatio društvene mreže, marš muškaraca u suknjama zadnje se odvio u Istanbulu, odmah nakon Ankare i Mersina.

FOTO: INDEPENDENT.CO.UK