LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
porast islamofobije i antisemitizma

Trojica palestinskih studenata ozlijeđena u pucnjavi u SAD-u

Trojica palestinskih studenata u SAD-u ustrijeljena su u subotu navečer u Burlingtonu u saveznoj državi Vermont.

Trojica palestinskih studenata u SAD-u ustrijeljena su u subotu navečer u Burlingtonu u saveznoj državi Vermont.

U objavi na Facebooku škole Ramallah Friends navodi se da su trojica njihovih bivših učenika ustrijeljena u blizini kampusa Sveučilišta u Vermontu. Hisham Awartani sa Sveučilišta Brown u Rhode Islandu, Kinnan Abdel Hamid s koledža Haverford u Pennsylvaniji i Tahseen Ahmed s koledža Trinity u Connecticutu su preživjeli, ali su zadobili različite stupnjeve ozljeda, prenosi Hina.
 

„Njima i njihovim obiteljima šaljemo svoje molitve kako bi se u potpunosti oporavili, posebno s obzirom na ozbiljnost ozljeda. Hisham je upucan u leđa, Tahseen u prsa, a Kinnan je zadobio manje ozljede”, stoji u objavi na Facebooku.

 

Policija nije objavila identitet žrtava niti identificirala počinitelja


Policija u Burlingtonu izvijestila je u subotu kasno navečer da su istog dana oko 18:30 po lokalnom vremenu primili poziv zbog pucnjave te su pronašli dvije ozlijeđene osobe na jednom mjestu u blizini sveučilišnog kampusa, a treću nedaleko od njih.
 


VEZANO:Prestižna američka sveučilišta mogla bi izgubiti donatore ako ne podrže Izrael



Identitet žrtava nije objavljen, no u izjavi za medije rečeno je da su prvoj dvojici pružili prvu pomoć na licu mjesta, nakon čega su ih vatrogasci prevezli u Sveučilišni bolnički centar u Vermontu. Trećeg su sami odvezli u istu bolnicu. U izvješću se navodi da policija nije identificirala niti uhitila počinitelja.

Pucnjava se dogodila u kontekstu porasta islamofobije i antisemitizma u SAD-u od početka konflikta između Izraela i Hamasa 7. listopada. Studenti su nosili palestinske marame kefije, potvrdilo je palestinsko ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući američke vlasti da procesuiraju odgovorne. Američko-arapski odbor za borbu protiv diskriminacije (ADC) traži da se pucnjava kvalificira kao zločin iz mržnje, izvijestili su u nedjelju.
 

„Ovakvom porastu antiarapskog i antipalestinskog sentimenta još nismo svjedočili, a ovo je samo još jedan primjer mržnje manifestirane fizičkim nasiljem“, rekao je izvršni direktor ADC-a Abed Ayoub.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA