LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski indeks troškova života

Top 10 najskupljih gradova za život u 2023.

Povećanjem životnih troškova brojni gradovi diljem svijeta postali su skuplji za život, a evo u kojim gradovima je najskuplje živjeti.

Povećanjem životnih troškova brojni gradovi diljem svijeta postali su skuplji za život, a evo u kojim gradovima je najskuplje živjeti.

Prema najnovijem godišnjem Svjetskom indeksu troškova života objavljenom od strane Economist Intelligence Unit (EIU), prosječni troškovi života ove su godine porasli za 7,4 posto. Najveći rast zabilježen je u cijenama namirnica. Iako je ovaj skok nešto manji u usporedbi s porastom od 8,1 posto koji je zabilježen u istraživanju 2022., brojke su i dalje veće nego ikada, prenosi Poslovni dnevnik.

Ipak, cijene komunalnih usluga, koje su bile najbrže rastuća kategorija prema istraživanju iz 2022., pokazale su najmanju inflaciju ovaj put, izvještava CNN. Sporiji rast cijena pripisuje se i rješavanjem problema u opskrbnom lancu nakon što je Kina ukinula svoja ograničenja vezana uz Covid-19 krajem 2022. godine.
 


VEZANO: Ovako to radi pravi Grad mladih: u Križevcima sufinanciraju troškove maturalne večeri



Ono što je ipak i dalje u porastu su cijene prehrambenih proizvoda. Povećanjem životnih troškova brojni gradovi diljem svijeta postali su skuplji za život, a evo u kojim gradovima je najskuplje živjeti.
 

Deset najskupljih gradova za život u 2023.


Grad-država Singapur i švicarski Zurich trenutno su najskuplji gradovi na svijetu. Zurich se popeo sa šestog mjesta na prošlogodišnjoj listi, a to se pripisuje snažnom švicarskom franku, visokim cijenama namirnica, kućanskih potrepština i rekreacije. Singapur ima visoke troškove transporta i odjeće.

New York, koji je prošle godine dijelio prvo mjesto s Singapurom, pao je na treće mjesto, izjednačivši se sa švicarskom Ženevom. U top 10 su i Hong Kong, Los Angeles, Pariz, Tel Aviv, Kopenhagen i San Francisco.


Velike promjene


Ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg doživjeli su značajan pad na ljestvici, pogođeni padom vrijednosti rublje nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Kineski gradovi, poput Pekinga, također su pali na ljestvici, što se pripisuje sporom oporavku nakon pandemije i smanjenoj potrošačkoj potražnji. Damask u Siriji ostaje najjeftiniji grad, dok su Teheran i Tripoli pri dnu ljestvice.

Istraživanje je obuhvatilo 173 grada, analizirajući cijene za više od 400 proizvoda i usluga. Caracas u Venezueli nije uključen, budući da su cijene tamo porasle za 450 posto od 2022. godine.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA