LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
'Orbane gubi se!'

Tisuće ljudi izašle na ulice Budimpešte: Traže se veće plaće, studenti pružili potporu profesorima

Prosvjetni radnici jedna su od najpogođenijih skupina te njihove plaće ne bilježe nikakvo značajno povećanje.

Prosvjetni radnici jedna su od najpogođenijih skupina te njihove plaće ne bilježe nikakvo značajno povećanje.

U posljednjih nekoliko tjedana, građani Budimpešte, predvođeni profesorima i studentima, prosvjedovali su protiv aktualne političke vlasti u Mađarskoj. Proteklog vikenda, organiziran je novi veliki prosvjed, a u glavni fokus postavljene su niske plaće nastavnika i velika stopa inflacije koja pogađa Mađarsku, ali i čitavu Europu.

Hodajući uz Dunav, prosvjednici su u rukama držali transparente s propagandnim natpisima - Orbane, gubi se i Bez učitelja nema budućnosti. Predsjednik Vlade, spomenuti Viktor Orban, obećao je donekle očuvati ekonomsku stabilnost i ograničiti račune električne energije. No, nacionalna valuta (forinta) pala je na rekordno niske razine, prisilivši središnju banku na hitno povećanje kamatne stope. Prosvjetni radnici jedna su od najpogođenijih skupina te njihove plaće ne bilježe nikakvo značajno povećanje.

Ovdje sam...trebamo promjene! Pogađa nas nevjerojatna inflacija, ne moguće je štedjeti i jednostavno ne možemo spojiti kraj s krajem - rekao je sudionik prosvjeda, Gyongyi Bereczky, prenosi Reuters.
 

FOTO: PIXABAY.COM