LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prepravak povijesti

Talijanski arheolozi su u Toskani iskopali 24 prekrasno očuvane brončane statue

Brončane statue stare otprilike 2300 godina, a koje prikazuju važne figure iz rimske mitologije, pronađene su u San Casciano dei Bagni, gradu na vrhu brda u pokrajini Siena, oko 160 km (100 milja) sjeverno od glavnog grada Rima.

Brončane statue stare otprilike 2300 godina, a koje prikazuju važne figure iz rimske mitologije, pronađene su u San Casciano dei Bagni, gradu na vrhu brda u pokrajini Siena, oko 160 km (100 milja) sjeverno od glavnog grada Rima.

Talijanski arheolozi iskopali su 24 prekrasno očuvane brončane statue u Toskani za koje se vjeruje da potječu iz starorimskog doba, a kipovi su otkriveni ispod blatnih ruševina drevne kupelji u San Casciano dei Bagni, gradu na vrhu brda u pokrajini Siena, oko 160 km sjeverno od glavnog grada Rima, piše BBC.

Ovo nije prvo otkriće antičkih brončanih kipova u Italiji. Tijekom iskapanja u zemlji otkriveni su mnogi takvi artefakti tijekom godina, poput Riace bronce pronađene u Kalabriji. Međutim, ovaj nalaz sasvim je drugačiji.

Prikazujući Higijeju, Apolona i druge grčko-rimske bogove, figure su stare oko 2300 godina.

Jedan stručnjak rekao je da bi otkriće moglo prepraviti povijest kakvu poznajemo.

Većina kipova, koji su pronađeni potopljeni ispod kupelji zajedno s oko 6000 brončanih, srebrnih i zlatnih novčića, datiraju između 2. stoljeća prije Krista i 1. stoljeća nove ere. To je doba obilježilo razdoblje velike transformacije u drevnoj Toskani dok je područje prelazilo iz etruščanske u rimsku vlast, priopćilo je talijansko ministarstvo kulture.

Jacopo Tabolli, docent sa Sveučilišta za strance u Sieni koji vodi iskopavanja, sugerirao je da su kipovi uronjeni u termalne vode u svojevrsnom ritualu. – Dajete vodu jer se nadate da će vam voda nešto vratiti. – primijetio je.

Kipovi, koje je voda sačuvala, bit će odneseni u restauratorski laboratorij u obližnjem Grossetu prije nego na kraju budu izloženi u novom muzeju u San Cascianu.

Massimo Osanna, glavni ravnatelj talijanskih državnih muzeja, rekao je da je ovo otkriće najvažnije od brončanih predmeta iz Riacea i zasigurno jedno od najznačajnijih brončanih otkrića ikada pronađenih u povijesti drevnog Mediterana. Riace bronce, otkrivene 1972.,  prikazuju par drevnih ratnika. Vjeruje se da datiraju oko 460.-450. prije Krista.

FOTO: PEXELS.COM