LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Afganistan

Talibani najavili skori povratak djevojčica u škole

Talibani su od dolaska na vlast davali neodređene izjave o povratku žena u sustav školstva, što brine međunarodnu zajednicu i izaziva kritiku drugih država islamskog uređenja.

Talibani su od dolaska na vlast davali neodređene izjave o povratku žena u sustav školstva, što brine međunarodnu zajednicu i izaziva kritiku drugih država islamskog uređenja.

Saeed Khosty, afganistanski ministar unutarnjih poslova, najavio je da će se djevojčice u toj državi uskoro moći vratiti u školske klupe. Kako prenosi Al Jazeera, rekao je da će točno vrijeme povratka najaviti Ministarstvo obrazovanja. 

Nakon što su Afganistan preuzeli talibani, dječaci su vraćeni u škole, ali djevojčicama je rečeno da će se vratiti tek kad se uspostavi sigurno okruženje za njih. 

Nakon dolaska na vlast u kolovozu talibani su obećali kako će paziti na prava žena i djevojaka. Ipak, neusklađene izjave zabrinule su međunarodnu zajednicu te su uzrokovale strah da će se sustav u toj zemlji vratiti striktnim principima iz devedesetih, kada je ženama bila zabranjena bilo kakva edukacija i zaposlenje. 
– Khosty je jasno izjavio da će se učenice i profesorice vratiti u srednje škole vrlo brzo. Ali, to slušamo od talibana otkako su preuzeli vlast. Vratit će se, ali za to će trebati vremena – i to će oštetiti mnogo djevojaka koje se žele vratiti u školu i nastaviti svoje obrazovanje. Zaštita prava djevojčica i žena kako bi mogle učiti i raditi jedan je od zahtjeva međunarodne zajednice upućen talibanima. – izjavila je Stefanie Dekker, Al Jazeerina reporterka iz Kabula.
Antonio Guterres, glavni sekretar UN-a, osudio je prekršena obećanja upućena ženama Afganistana te apelirao na talibane da ispune svoje obaveze prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima.

Također, ovakav odnos talibana prema pravima žena izazvao je kritike Katara i Pakistana. 

Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, katarski ministar vanjskih poslova, rekao je kako je ovakav korak unazad razočaravajuć te kako Katar može biti primjer organizacije islamskog društva.
– Katar ima islamski sistem, ali u vladi, radu i visokoj edukaciji žena ima više nego muškaraca. – rekao je ministar.
Pakistanski premijer Imran Khan izjavio je za BBC kako ne vjeruje da će talibani ponovo potpuno zabraniti edukaciju ženama, ali i da im treba napomenuti kako islam nikad ne bi dozvolio da se tako nešto ponovo dogodi. 
FOTO: PIXABAY