LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Talibanski režim

Talibani izdali dokument kojim određuju pravila za studentice na fakultetima

Studentice u Afganistanu od ove će akademske godine studirati prekrivenih lica i segregirane od muških kolega i profesora.

Studentice u Afganistanu od ove će akademske godine studirati prekrivenih lica i segregirane od muških kolega i profesora.

Studentice iz Afganistana koje planiraju ići na fakultet morat će nositi duge crne haljine (abaje) s nikabom koji im prekriva lice tako da im se vide samo oči. Na fakultetu će smjeti biti samo u učionicama namijenjenima ženama, a ako fakultet nema takvu učionicu, muškarci i žene morat će biti odvojeni zastorom.

Takva pravila stupila su na snagu objavom nove odredbe koju je izdao talibanski režim ususret novoj akademskoj godini koja počinje danas, prenosi AFP

U odredbi se propisuje i da samo žene smiju podučavati studentice. No ako to nije moguće, smiju ih podučavati i stariji muškarci koji su moralno ispravni

Također, studenti i studentice ne smiju se nikako miješati i moraju koristiti odvojene izlaze – studentice moraju pet minuta ranije napustiti predavanje te otići u čekaonicu u kojoj moraju pričekati da svi studenti odu. Tek kad studenti odu, studentice smiju napustiti zgradu fakulteta. 

– Nova su pravila teška za izvesti, nemamo dovoljno profesorica i prostorija da odvojimo studentice. Ali to što uopće daju djevojkama da studiraju je pozitivna promjena u odnosu na prije – rekao je za AFP anonimni sveučilišni profesor. 

U zadnjih 20 godina, otkad su talibani zadnji put bili na vlasti, broj studentica na fakultetima značajno je porastao. Prije ovogodišnjeg povratka talibana na vlast afganistanske su studentice mogle pohađati nastavu u mješovitim razredima i prisustvovati predavanjima koja su vodili profesori.