LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trbuhom za kruhom

Švicarska otvara tržište rada za Hrvate, treba im 90.000 radnika

Hrvatskim radnicama i radnicima lakše je nego ikad otići u bogatiju Švicarsku, a neka od zanimanja naći će posao odmah.

Hrvatskim radnicama i radnicima lakše je nego ikad otići u bogatiju Švicarsku, a neka od zanimanja naći će posao odmah.

Švicarska je od 1. siječnja dodijelila državljanima Hrvatske status slobodnog protoka, čime se potencijalnim radnicima značajno olakšava zaposlenje tamo. Birokracije ima manje, a put do posla je brži.

Navode kako se odredba o ograničenju dozvola možda vrati, ali tek 2023. godine ako brojke premaše očekivanja, prenosi Zagorje.com.

Takva odluka donesena je jer je potražnja za radnicima ogromna: trenutno je na švicarskoj stranici jobs.ch otvoreno čak 92 tisuće radnih mjesta. Na samom vrhu su, pogađate, zdravstveni radnici ― konkretno njegovatelji. Traže se i električari, software developeri, zaposlenici u zdravstvu, voditelji projekata, savjetnici u prodaji, stolari, prodavači, vodoinstalateri, keramičari...

Električari u Švicarskoj bruto zarađuju preko 440 kuna godišnje, a njegovatelji nešto manjih ali i dalje impresivnih 420 tisuća kuna. Software developeri mogu računati na čak 650 tisuća kuna bruto godišnje.

Boravišne dozvole izdaju se na godinu dana i navodno ih je izuzetno lako dobiti, a jedinu prepreku Hrvatima koji odlaze raditi tamo mogle bi predstavljati cijene najma stanova.
FOTO: UNSPLASH