LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnologija

Studentica razvila genijalan detektor koji pomaže pri smanjenju otpada u kuhinji

Ovaj uređaj može nanjušiti arome, utvrditi svježinu namirnice i preporučiti što da od nje napravite.

Ovaj uređaj može nanjušiti arome, utvrditi svježinu namirnice i preporučiti što da od nje napravite.

Diplomirana studentica Sveučilišta Northumbria Harriet Almond razvila je prototip detektora koji može nanjušiti plinove koje oslobađa raspadajuća hrana i predložiti načine korištenja sastojka ovisno o njegovoj svježini, piše green.hr.

Snootov razigrani, zoomorfni dizajn sastoji se od dva dijela – ručnog senzora koji podsjeća na njušku i malog pisača u obliku usta koji izbacuje prijedloge recepata na temelju informacija prikupljenih detektorom arome. Uvjeravajući ljude da je njihova hrana još uvijek prikladna za konzumaciju i educirajući ih o njezinu potencijalu na zabavan i pristupačan način, Almond se nada pronaći način da smanji 4,5 milijuna tona jestive hrane koja se svake godine baci u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Almond je u jednom intervju rekla da ljudi imaju krivu percepciju o svježini namirnica, da smatraju da je loša i neiskoristiva što je starija. Objašnjava da se namirnice mogu iskoristiti na više načina, neovisno o svježini. Nada se da će svojim uređajem, odnosno receptima i savjetima pokazati ljudima da mogu iskoristiti puni potencijal namirnice i time smanjiti nepotrebno rasipanje.

Snootov senzor sastoji se od detektora mirisa i male kamere. Oni zajedno rade na prikupljanju podataka o hrani i njezinoj svježini koje zatim obrađuje Arduino mikrokontroler s jednom pločom. Almondin trenutni prototip može otkriti samo etilen, hlapljivi organski spoj koji oslobađaju banane, jabuke, krumpir i niz drugog voća i povrća dok se raspadaju. Međutim, buduće verzije proizvoda mogle bi integrirati više modula za otkrivanje različitih plinova kako bi se mogao koristiti za sve vrste hrane – sve dok je svježa, a ne sušena ili konzervirana. Objašnjava da su arome jedna od najpreciznijih metoda otkrivanja stanja hrane, s obzirom na to da se čak i datumi isteka roka oslanjaju na ispravnu praksu skladištenja od strane korisnika, dok će arome uvijek pokazati koliko je hrana blizu isteka. Koristeći te informacije, Snoot zatim dijeli prijedloge o tome kako hranu treba pripremiti kako bi joj se produžio život.

Za svoj prototip, Almond je demonstrirala ovu ideju na primjeru banana, koje otpuštaju više etilena od većine namirnica, i razvila brze, jednostavne recepte temeljene na različitim razinama svježine voća zajedno sa zero-waste kuharom. Nedovoljno zrela banana, na primjer, može se pržiti s malo šećera i cimeta kako bi se istaknula njezina slatkoća, dok se prezrela može pomiješati s kakaom u prahu i zamrznuti kako bi se napravio sladoled.

Za prototip, ti su recepti uneseni ručno i nasumično raspoređeni unutar različitih raspona svježine. Ali naprednija verzija Snoota mogla bi imati pristup cijeloj riznici recepata i savjeta u oblaku. To bi također uključivalo informacije o tome kako sačuvati hranu kako bi dulje trajala ako se ne može odmah upotrijebiti.

– Postoji velika praznina u znanju o sigurnom zamrzavanju i odmrzavanju hrane, koliko dugo treba biti zamrznuta i koja je hrana prikladna. – rekla je Almond prilikom predstavljanja uređaja.
– Snoot ima za cilj pomoći popuniti ovu prazninu dajući točne upute o tome kako sigurno zamrznuti hranu.

Umjesto da se prikazuju digitalno, sve ove informacije ispisuju se na malim računima u nadi da će zadovoljavajuća fizička interakcija potaknuti znatiželju i utjecati na stvarnu promjenu ponašanja kod korisnika. Kreatorica smatra da je lakše zapamtiti nešto što je opipljivo, posebice ako je personalizirano za korisnika.

Britanski supermarketi, uključujući Morrisons, Co-op i Marks & Spencer, nedavno su počeli odbacivati ​​datume isteka na nekim svojim proizvodima zbog nepotrebnog otpada koji uzrokuju. Almond vjeruje da bi se Snoot, ako bi se u potpunosti razvio i pustio u proizvodnju, mogao koristiti kao način da se potrošačima pomogne u donošenju informiranih odluka umjesto ovog sustava označavanja.
FOTO: UNSPLASH