LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OKRENUTOST KORISNIKU

Studenti Stipanović i Oroz osmislili CONNEKT: tehnologija koja mijenja ‘percepciju’ doma i optimizira upravljanje kućnom elektronikom

Rješenje hrvatskog tima studenata Lovre i Josipa oslanja se na tehnologije pametnih domova koje doživljavaju svoj zapažen procvat, a primjenom ove inovacije korisnik svojim domom upravlja na daljinu. Tako kilometrima udaljen od doma može, primjerice, uključiti grijanje te podesiti temperaturu onda kada on to želi, a sve kroz nekoliko klikova. Za ovu inovaciju osvojili su zlatnu medalju, nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju na sajmu inovacija, ali i posebnu nagradu Kineske asocijacije inovatora, koja je ovaj primjer tehnološke inventivnosti ocijenila kao one koja se nalazi ispred svog vremena.

Rješenje hrvatskog tima studenata Lovre i Josipa oslanja se na tehnologije pametnih domova koje doživljavaju svoj zapažen procvat, a primjenom ove inovacije korisnik svojim domom upravlja na daljinu. Tako kilometrima udaljen od doma može, primjerice, uključiti grijanje te podesiti temperaturu onda kada on to želi, a sve kroz nekoliko klikova. Za ovu inovaciju osvojili su zlatnu medalju, nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju na sajmu inovacija, ali i posebnu nagradu Kineske asocijacije inovatora, koja je ovaj primjer tehnološke inventivnosti ocijenila kao one koja se nalazi ispred svog vremena.

Hrvatski tim studenata, kojeg čine Lovro Stipanović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te Josip Oroz s Fakulteta prometnih znanosti, osvojio je zlatnu medalju na Teknofestu, najvećem zrakoplovnom, svemirskom i tehnološkom festivalu u Turskoj i to u konkurenciji od nekoliko stotina inovacija diljem svijeta. Njihova inovacija naziva CONNEKT, prvi pametni modularni plug and play sustav na svijetu, predstavlja rješenje za pametne podžbukne instalacije koji se sastoji od dvaju glavnih dijelova: nosača i modula. Nosač u sebi ima ugrađeno napajanje i wifi-chip te se pomoću toga može povezati na internet i obostrano komunicirati s korisnikom. S druge strane, moduli su konkretni uređaji koji u sebi sadrže određene senzore i aktuatore u ovisnosti o tome što korisniku treba i ugrađuju se u nosač.

Svrhovitost je u cilju gdje korisnik, bez ikakvog znanja o mehanici, elektronici i računarstvu, može odabrati modul koji mu treba. To je na kraju i bitan moment digitalne transformacije koja nije svrha sama sebi već put promjene svijesti, a jasno je, svijest se neće mijenjati ako će korisnik za korištenje digitalnih produžetaka morati imati i dodatna znanja. U slučaju inovacije mladog hrvatskog tima fokus je na jednostavnosti, što dugoročno ne dovodi do otpora nego želje za korištenjem.

Korisnik jednostavno ugradi module u nosač (plug & play) te na interaktivnom korisničkom sučelju napravi svoju automatizaciju (drag & drop funkcijama). Korisnik može mijenjati svoju automatizaciju kada poželi (dodavati nove funkcije, brisati ili mijenjati postojeće), što mu daje vrlo veliku fleksibilnost, a s većim brojem modula može se složiti i vrlo kompleksna automatizacija, objasnili su mladi inovatori Stipanović i Oroz.

Dakle, njihovo rješenje oslanja se na tehnologije pametnih domova koje doživljavaju svoj zapažen procvat. Kada je riječ o tehnologiji pametnih domova europsko tržište, što se tiče prodora tehnologija pametnih domova, još uvijek ponešto zaostaje, međutim potencijal postoji pa se tako predviđa broj od 112,8 milijuna pametnih domova do 2027. godine, što je rast od 47 posto u odnosu na 2022. godinu.

Inovacija nastala iz opusa znanja dvojice studenata zapravo je World's first smart, modular plug and play system, za koji su osim zlatne medalje osvojili i nagradu za najbolju međunarodnu inovaciju na sajmu inovacija, ali i posebnu nagradu Kineske asocijacije inovatora, koja je ovaj primjer tehnološke inventivnosti ocijenila kao one koja se nalazi ispred svog vremena.

S obzirom na brzu penetraciju novih tehnologija na tržište, biti ispred svog vremena imperativ je prihvaćanje tehnologije, jer na koncu, tehnologija u svojoj srži mora moći ponuditi optimizaciju načina na koji živimo, a prihvatit će se nerijetko ona koja će se na tržištu ponuditi prva, biti najjeftinija i najjednostavnija za korištenje. Prema podacima preuzetim sa stranica Europske komisije, do 2025. planira se uvesti više od 41 milijardu IoT uređaja, što je predznak stvaranja pametnih okruženja.

U slučaju tehnološke inovacije iz opusa znanja i stručnosti ovog dvojca tehnološka priča kreće iz zatvorenog prostora – doma ili ureda.

Jedan od modula koje nudi CONNEKT je pametna utičnica te je korisnik može koristiti za udaljeno upravljanje i kontrolu sustava. Međutim, nije fokus na samoj utičnici već na uređajima koji su u istu uključeni, tako korisnik npr. može u utičnici imati uključenu grijalicu te udaljeno namjestiti kada će mu grijalica raditi ili ne raditi.

Kao primjer uzmimo da se korisnik vraća kući s poslovnog puta, a vani je hladno. On može udaljeno upaliti utičnicu u koju je uključena grijalica i grijalica može zagrijati prostor, tako da kada se korisnik vrati doma, on će doći u ugrijani prostor. Također, pametne utičnice u sebi imaju mjerač električne energije pa korisnik može pratiti potrošnju energije i optimalno trošiti energetske resurse, objasnio je Stipanović.

Naglasak je, dakle, na svrsi i boljitku pojedinca, a ako gledamo širu sliku ove inovacije, možemo reći da prodire i u Maslowljevu piramidu, odnosno područje samoaktualizacije koje se ogleda i u rješavanju problema.

Dakle, pod uvjetom da si samac u svom domu, ovo je inovacija koja rješava tvoj problem koji bi ti se eventualno našao na putu te ti na koncu omogućava ugodniji povratak u vlastiti dom.

Kada je riječ ovoj inovaciji, naglasak nije na unificiranosti već prilagođavanju potrebama korisnika i svojevrsnoj personalizaciji. Isto kao što Amazon, primjerice, 35 posto svoje prodaje temelji samo pružajući personaliziranu preporuku na svojoj aplikaciji i web-mjestu, to je put i mnogih drugih. Prepoznavanje je potreba ključno, a rješavanje je problema rezultat kojem je potrebno težiti.

S našim pametnim virtualnim prekidačima ne trebamo dovoditi niti jednu žicu već se sve komunicira bežičnim putem. Korisnik jednom kada ugradi pametan prekidač u zid, on mu postaje vidljiv na web-aplikaciji/mobilnoj aplikaciji. Tada korisnik može napraviti bilo kakvu logiku tog prekidača. Primjerice, može definirati da taj prekidač kontrolira četiri lampe te jednostavnim drag & drop funkcijama prekidaču dodijeli tu logiku. Vremenom može mijenjati broj lampi i koje lampe želi da mu prekidač kontrolira, a sve u 10 sekundi vremena. Također, ako poželi da mu prekidač bude na drugom mjestu, to opet može napraviti. Samo uzme prekidač iz nosača i prebaci ga u drugi nosač koji mu odgovara, a koji može biti skroz na drugom kraju objekta. Nadalje, imamo paletu boja maski i modula koje dolaze na nosač kako bi cijeli sustav izgledao još ljepše i uklopio se u uređenje objekta samog korisnika.  Uz široku paletu boja, imamo i sustav ambijentalnog osvjetljenja kojim upravlja sam korisnik, objasnio nam je širu sliku dvojac koji stoji iza inovacije CONNEKT.

Bez ovog sustava, saznajemo u razgovoru, korisnik bi za svaku promjenu trebao zvati elektroinstalatera, što iziskuje veće financijske troškove. U ovom slučaju, korisniku se nudi sve što je potrebno s mehaničke, elektroničke i programske strane, a oblik automatizacije postavlja sam korisnik.

Ova inovacija ima višestruki značaj za svoje okruženje ali i za koncept pametnih domova. Prvi je značaj da će se primjenom naše inovacije život u domovima značajno unaprijediti: optimizirat će se potrošnja električne energije, smanjit će se računi, moći će se uključivati pojedini potrošači u kući prema volji ukućana, moći će se upravljati kućom i ako ste kilometrima izvan nje, poboljšavat  će se digitalne vještine ukućana, kuća će biti više zelena, moći će se po volji mijenjati izgled i raspored utičnica i još mnogo toga što će nam otkriti i sami naši budući klijenti, zaključio je prof. dr. sc. Nedjeljko Štefanić, inače profesor sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje te jedan od mentora dvojca inovacije CONNEKT, koja bi, načuli smo, uskoro mogla dobiti i svoje prve kupce.

 

FOTO: PRIVATNA ARHIVA