LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Urušena privatnost

Stručnjaci analizirali aplikacije za mentalno zdravlje, rezultati zabrinjavajući

Otkriveno je da je zaštita privatnosti gora nego u ostalim aplikacijama, a neke od najslabije zaštićenih su aplikacije za molitvu koje su istraživači nazvali ljigavima.

Otkriveno je da je zaštita privatnosti gora nego u ostalim aplikacijama, a neke od najslabije zaštićenih su aplikacije za molitvu koje su istraživači nazvali ljigavima.

Istraživači iz Mozille analizirali su brojne aplikacije za mentalno zdravlje kako bi utvrdili njihovu kvalitetu te došli do zabrinjavajućih rezultata.

Otkriveno je da je zaštita privatnosti gora nego u ostalim aplikacijama, a neke od najslabije zaštićenih su aplikacije za molitvu koje su istraživači nazvali ljigavima jer prate, dijele i zarađuju na najintimnijim osjećajima, raspoloženjima i mentalnom stanju, prenosi Tportal.

Analizirane su 32 aplikacije za mentalno zdravlje i molitvu od kojih je čak 29 dobilo oznaku za upozorenje što znači da su istraživači zabrinuti s načinom na koji aplikacija štiti svoje korisnike.

Skoro sve aplikacije imaju izrazito nisu razinu zaštite te dozvoljavaju svojim korisnicima izrazu računa sa slabim lozinkama.

Aplikacije s najgorom razinom zaštite su: Better Help, Youper, Woebot, Better Stop Suicide, Pray.com i Talkspace. Mozillin tim istraživača kontaktirao je tvrtke koje proizvode te aplikacije, ali su odgovor dobili od samo tri.

Ovo je zabrinjavajuća vijest s obzirom na to da je tradicionalna psihološka pomoć mnogima nedostupna zbog raznih razloga te ljudi onda posežu za aplikacijama. U pandemiji koronavirusa, broj korisnika takvih aplikacija znatno se povećao, a tvrtke su to iskoristile kako bi ukrale podatke

Iz Mozille su takve aplikacije nazvali vuk u ovčjoj koži.
FOTO: UNSPLASH