LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kriptovalute

Što će biti s Bitcoinom? Ove zemlje već su ga zabranile

U Rusiji su počeli oporezivati kriptovalute, a u Kini i Turskoj sve su transakcije već potpuno zabranjene.

U Rusiji su počeli oporezivati kriptovalute, a u Kini i Turskoj sve su transakcije već potpuno zabranjene.

Kriptovalute su bile kontroverzna tema još od svog nastanka. Prva i najpoznatija od njih, Bitcoin, nastala je 2009, s tržištem koje danas iznosi milijune dolara. Često ih se kritizira zbog izraženih fluktuacija, ogromne količine struje potrebne za rudarenje i potencijalnih ilegalnih transakcija koje omogućava.

Ipak, kako prenosi Euronews, u zemljama u razvoju kriptovalute predstavljaju legitiman oblik štednje, neokrznut unutarnjim nestabilnostima i inflacijom.

Mnoge države već su regulirale uporabu Bitcoina kroz zabrane nekih transakcija ili visoke penale na njih, a neke su potpuno zabranile bilo kakav oblik bavljenja kriptovalutama.

Ovo su zemlje u kojima su kriptovalute posebno regulirane ili već zabranjene.


Alžir

Alžir je zabranio kupovinu, prodaju, posjedovanje i bilo kakvo korištenje kriptovaluta novim zakonom 2018.


Bolivija

Bolivijska središnja banka zabranila je korištenje Bitcoina i bilo koje druge kriptovalute ili valute koja ne spada pod državnu regulaciju 2014.


Kina

Iako je Kina u početku potpuno zabranila kriptovalute i trgovanje njima, iz kineske vlade dolazilo je više upozorenja koje bi ljude odvratile od njih. Također, od početka 2020. rudarenje je snažno destimulirano, kao i transakcije.

24. rujna Narodna banka Kine potpuno je zabranila transakcije kriptovaluta unutar zemlje.

Špekulira se da je kineski pokušaj odvraćanja ljudi od kriptovaluta zapravo dio dugoročnijeg plana kineske vlade i narodne banke za lansiranje vlastite kriptovalute.


Kolumbija

Financijskim institucijama u Kolumbiji zabranjeno je provoditi transakcije Bitcoinom i drugim kriptovalutama. Ta zabrana je proglašena 2014, kada je financijskim institucijama došlo upozorenje nadzornog tijela da ne smiju investirati, špekulirati ili provoditi bilo kakve transakcije virtualnim novcem.


Egipat

Egipatsko religijsko narodno tijelo Dar al-Ifta proglasilo je transakcije Bitcoinom kao haram, odnosno da se protive Islamskom zakonu. Sukladno tome, financijski zakoni u Egiptu postrožili su se u rujnu 2020, kako bi se spriječila trgovina i širenje kriptovaluta bez licence centralne banke.


Indonezija

Centralna banka Indonezije zabranila je korištenje kriptovaluta za bilo kakvom plaćanje, novim dekretom donesenim 1. siječnja 2018.


Iran


U Iranu je situacija s kriptovalutama kompleksna. Kako bi izbjegli posljedice ekonomskih sankcija, Iran se okrenuo rudarenju Bitcoina kako bi mogao financirati uvoz.

Centralna banka Irana zabranjuje trgovanje Bitcoinom stvorenim u inozemstvu, ali poticajima pomaže rudarenje Bitcoina unutar zemlje.

Čak 4,5 posto Bitcoina u svijetu rudari se u Iranu, čime je stanovništvo profitiralo za više od milijarde dolara.

Ipak, ovakav pristup donio je i probleme – zbog puno električne energije potrebne za rudarenje, svaki se dan u Iranu potroši preko dva gigavata struje, što uzrokuje česte nestanke. Zbog toga, u prvoj polovini 2020. iranska je vlada zabranila rudarenje Bitcoina na četiri mjeseca.


Irak

Centralna banka Iraka zabranila je korištenje kriptovaluta 2017, a zabrana traje do danas. Ministarstvo unutarnjih poslova kurdistanske regionalne vlade donijela je slične restrikcije početkom 2021. Unatoč tome, kriptovalute u Iraku samo dobivaju na popularnosti zbog socioekonomske nestabilnosti.


Nepal

Centralna banka Nepala proglasila je Bitcoin ilegalnim u kolovozu 2017.


Rusija

U Rusiji korištenje kriptovaluta nije zabranjeno, ali je destimulirano. U srpnju 2020. doneseni su novi zakoni, kojima se kriptovaluta može oporezovati. U siječnju 2021. javnim je službenicima zabranjen posjed kriptovaluta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta upozoravao na potencijalne kriminalne aktivnosti realizirane kriptotransakcijama, te je zatražio jače praćenje prekograničnih transakcija tog tipa.

U srpnju 2021. donesen je prijedlog zakona kojim bi se omogućila zapljena kriptovalute za koju se sumnja da je ilegalno stečena.


Sjeverna Makedonija

Sjeverna Makedonija prva je europska zemlja koja je zabranila kriptovalute.


Turska

U Turskoj su se mnogi okrenuli Bitcoinu kako bi sačuvali ušteđevine od inflacije turske lire. S vrhuncem inflacije u travnju, Centralna banka Turske zabranila je plaćanje roba i usluga Bitcoinom. Također, predsjednik Tayyip Erdoğan kategorizirao je razmjenu kriptovaluta u sferu financiranja terorizma i pranja novca.


Vijetnam

Državna banka Vijetnama proglasila je korištenje Bitcoina i drugih kriptovaluta ilegalnim kao način plaćanja, te je njihovo korištenje kažnjivo.
 

FOTO: UNSPLASH