LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Elektrana u Kopenhagenu

Spoj ekologije i rekreacije: u Danskoj možete skijati na krovu elektrane

Na krovu elektrane nalazi se zeleno skijalište koje se osim po boji i teksturi staze, bitno ne razlikuje od onog na nekom od snježnih skijališta.

Na krovu elektrane nalazi se zeleno skijalište koje se osim po boji i teksturi staze, bitno ne razlikuje od onog na nekom od snježnih skijališta.

Elektrana Amager Bakke u Kopenhagenu, također poznata pod nazivom CopenHill, u svom sastavu, uz velika postrojenja za proizvodnju ekološki prihvatljive električne energije, ima i prostor namijenjen za sportsku rekreaciju građana.  

Postrojenje je projekt arhitektonske tvrtke BIG, a elektrana slovi za jednu od najčišćih na svijetu. Naime, CopenHill godišnje pretvara 440 tisuća otpada u čistu energiju, a ta količina je dovoljna za opskrbljivanje 140 tisuća kućanstava. 

Posebna atrakcija nalazi se na vrhu kompleksa koji se prostire na ukupno 41 tisuću četvornih metara. Na krovu elektrane nalazi se zeleno skijalište koje se osim po boji i teksturi staze, bitno ne razlikuje od onog na nekom od snježnih skijališta, piše Green.hr. Skijalište se sastoji od tri staze koje su raspoređene prema težini. Postoji nešto manje zahtjevna, odnosno staza za početnike, plava je namijenjena naprednijima, a crveno-crna staza spada u najzahtjevniju. U svom sastavu CopenHill ima i druge sportske poligone. Pažnju privlači 85 metara visok zid za penjanje koji spada u najviše umjetne zidove takve vrste. Tu su još i staze za hodanje te rooftop bar za okrjepu. 

 Kao elektrana, CopenHill je toliko čist da smo njegovu građevinsku masu uspjeli pretvoriti u temelj društvenog života grada – po krovu i fasadi se može penjati, a na krovu se skijati – rekao je Bjarke Ingels, osnivač tvrtke BIG.


 
FOTO: FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT