LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klimatske promjene

Španjolska uvodi ograničenje za kupovanje leda

Španjolske trgovine ograničile su kupnju leda na dvije vrećice.

Španjolske trgovine ograničile su kupnju leda na dvije vrećice.

Stalni toplinski valovi i skokovite cijene energije nagnale su španjolske supermarkete da ograniče prodaju kockica leda u vrećicama, piše green.hr.

Kombinacija ova dva čimbenika dovela je do porasta potražnje za osnovnom smrznutom robom, toliko da proizvodnja naprosto ne može pratiti potražnju. Pirenejski poluotok proživljava treći uzastopni i vrlo jak toplinski val ovog ljeta, a vremenski fenomen opterećuje tamošnji svakodnevni život na više načina. Posljednji problem je akutna nestašica leda, zbog koje su neki španjolski supermarketi, objavili da svaki kupac može kupiti samo dvije vrećice. Proizvodnja leda, kako bi se zadovoljila uobičajena ljetna potražnja, počinje u prvim mjesecima godine, no porast cijena električne energije generirao je troškove proizvodnje i skladištenja koji su doveli do zatvaranja tvornica.

Potražnja izazvana toplinskim valovima uzrokovala je rast cijena vrećica za led, no veći je problem što su već proizvedene i uskladištene kockice početkom godine već potrošene. Trenutačne stope proizvodnje jednostavno ne mogu pratiti ponudu, a izgledno je da će Španjolska prije kraja ljeta ostati bez leda. 

U međuvremenu, The Portugal News izvijestio je da u Portugalu, koji je također patio od posljedica toplinskog vala, situacija nije tako tragična. Tamošnji lokalni supermarketi također su izvijestili o značajnom povećanju potražnje za kupnjom leda, ali racionalizacija nije u pitanju. Barem ne još.
FOTO: PEXELS