LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ekološke mjere

Smanjenje otpada: Primjer ovog njemačkog grada bi trebali slijediti i svi ostali

Grad će uspostaviti savjetodavni centar za kružno gospodarstvo za obrt i trgovinu te će upravljati bankom građevinskog materijala.

Grad će uspostaviti savjetodavni centar za kružno gospodarstvo za obrt i trgovinu te će upravljati bankom građevinskog materijala.

Vlasti u Münchenu ovog su tjedna najavile pokretanje svoje nove strategije bez otpada koja uključuje ukupno 100 mjera, prenosi green.hr.

Jedna od zanimljivijih značajki plana je da uključuje osnivanje trgovine rabljenim namještajem kako bi se smanjio glomazni i nepotrebni otpad. Strategija će se provoditi kroz međuinstitucionalnu suradnju, a trebala bi smanjiti količinu otpada iz kućanstava i komunalnog otpada za 15% do 35% (ovisno o sektoru) po glavi stanovnika do 2035. godine. Strategija će se usredotočiti ne samo na povećanje učinkovitosti recikliranja kućnog otpada, već i na pomoć komisijama koje će pomoći tvrtkama da razviju vlastite strategije i banku materijala za građevinski sektor. Smanjenje otpada za kućanstva Prema službenom priopćenju gradske uprave, strategija nultog otpada smanjit će godišnju količinu otpada po stanovniku za 15% do 2035.

Vlasti su 2019. procijenile da je otpad po glavi stanovnika u prosjeku iznosio oko 366 kilograma, dok će 2035. godine on iznositi 310 kilograma. U gradskim razmjerima, međutim, to bi značilo 85.000 tona otpada manje.

Iznad svega, vlasti se žele usredotočiti na opći otpad koji se ne reciklira i završava u postrojenjima za spaljivanje. U idućih 13 godina trebala bi pasti za 35% u odnosu na razinu iz 2019. godine, odnosno sa 196 kilograma na 127. Jedan od načina za to je odvajanje organskog otpada koji se može pretvoriti u kompost od materijala koji se ne mogu reciklirati. Dodatne mjere su sustav bonusa za popravljene elektroničke uređaje i uređaje, kao i prodaja rabljenog namještaja gradske uprave putem robne kuće rabljene robe.

Nadalje, grad će uspostaviti savjetodavni centar za kružno gospodarstvo za obrt i trgovinu te će upravljati bankom građevinskog materijala. Postoji i shema posuđa za višekratnu upotrebu koju sponzorira grad, a koja restoranima i maloprodaji daje 500 eura kako bi se osiguralo da ljudi drže posuđe u optjecaju kroz sustav depozita.
FOTO: UNSPLASH