LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nema više odvojenih toaleta za dječake i djevojčice

Škola u Njemačkoj uvodi rodno neutralne toalete

Njemačke škole spol stavljaju u drugi plan - nema više odvojenih toaleta za dječake i djevojčice, postoji jedan zajednički.

Njemačke škole spol stavljaju u drugi plan - nema više odvojenih toaleta za dječake i djevojčice, postoji jedan zajednički.

Škola Sägefeld u njemačkom gradu Ulmu više nema odvojene toalete za dječake i djevojčice, nego jedan zajednički, prenosi Večernji.hr.


- Dok je u prošlosti postojala razlika između toaleta za dječake i djevojčice, danas postoji samo jedan zajednički toalet za sve starije učenike u osnovnoj i srednjoj školi - objašnjava ravnateljica Cornelia Euchner te dodaje kako je promjena uvedena zbog “pustog stanja” prethodnog školskog WC-a.

Djeca se brzo priviknula

Djevojčica Mona, učenica 7. razreda, istaknula je da je osjećaj drugačiji, no da se naviknula da su dječaci u istoj prostoriji. Ibrahimu, koji ide u 9. razred, posebno se sviđa što je toalet lijep i nov. 

Sada kada svi koriste istu prostoriju, podjela prema spolu je u drugom planu.

Predsjednik državnog roditeljskog vijeća u Baden-Württembergu, Michael Mittelstaedt smatra da su rodno neutralni toaleti u školama pragmatični pristup te razumno i ekonomično rješenje.

Oni, ipak, još uvijek nisu rašireni u svim njemačkim školama, ali na putu su prema  tome. Rodno neutralni toalet dostupan je od početka godine u Goethe-Gymnasium u Freiburgu, ima ih u Berlinu, a u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji sve je više zahtjeva da se implementiraju. 

Ravnateljica škole u Ulmu Cornelia Euchner uvjerena je da društvo ide u smjeru toaleta za sve.
FOTO: UNSPLASH