LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cjeloživotni dugovi

SAD: U zadnje dvije godine odobreno je samo 2% zahtjeva za oprost studentskog duga

Neki od uvjeta za prijavu na program oprosta duga za školovanje su otplaćenih 120 mjesečnih rata kredita i zaposlenje u javnom sektoru.

Neki od uvjeta za prijavu na program oprosta duga za školovanje su otplaćenih 120 mjesečnih rata kredita i zaposlenje u javnom sektoru.

2007. godine američki je Kongres usvojio odluku kojom se opraštaju studentski krediti zaposlenima u javnim službama – policajcima, učiteljima, vatrogascima, liječnicima i ostalim medicinskim djelatnicima i svima ostalima zaposlenima u neprofitnom sektoru. 

Oni koji se prijave za oprost, odnosno brisanje studentskog duga, osim što moraju raditi u javnom, neprofitnom sektoru, moraju prethodno otplatiti 120 mjesečnih rata kredita, piše Forbes

No, čak ni ta dva uvjeta, uz sve ostale uvjete, nisu dovoljna da bi im se dug oprostio. Naime, kako piše Forbes, čak 98% zahtjeva za oprost studentskih kredita u proteklih dvije godine odbijeno je. Kongres je pokušao riješiti problem uvođenjem privremenog oprosta duga, no ni to nije bilo značajno uspješnije – tek je 3% zahtjeva bilo odobreno unutar tog programa. 

Uz to, istraživanja PHEAA-e, jedne od vodećih američkih organizacija za pružanje financijske pomoći studentima, pokazuju da će se trend odbijanja zahtjeva nastaviti i ubuduće. Čak 80% zahtjeva u razdoblju do 2026. godine bit će odbijeno. Od preko 1 200 000 ljudi koji su podnijeli zahtjev za oprostom studentskog duga, tek jednom od pet zahtjev će se i odobriti. 
FOTO: UNSPLASH