LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dan sjećanja

S Fakulteta prometnih znanosti pristigle informacije o povećanju broja žrtava na cestama

U proteklih 11 godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo je više od 200 000 osoba, poginule su 5262 osobe, teško je ozlijeđeno 36 000, a lakše ozlijeđeno 160 000 osoba. Kako bi prepolovila te brojke, udruga Sigurnost u prometu obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

U proteklih 11 godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo je više od 200 000 osoba, poginule su 5262 osobe, teško je ozlijeđeno 36 000, a lakše ozlijeđeno 160 000 osoba. Kako bi prepolovila te brojke, udruga Sigurnost u prometu obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve u cestovnom prometu

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu 17. listopada predstavljen je ovogodišnji program Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu (WDR). Udruga Sigurnost u prometu, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, organizator je događaja za Hrvatsku. Spomenuti događaj održat će  diljem svijeta ove nedjelje 19. studenog u organizaciji relevantnih nevladinih organizacija, državnih organa, agencija, javnih tijela i institucija. Cilj je do 2020. godine smanjiti stradavanja za 50%.

Statistike na cestama doista su zabrinjavajuće. Kao i prethodnih godina, još milijun ljudi ove je godine poginulo na svjetskim cestama, zajedno s više milijuna ozlijeđenih u prometnim nesrećama. Svi će oni biti zapamćeni među svojim obiteljima i prijateljima na ovogodišnjem WDR-u.

U proteklih 11 godina u prometnim nesrećama na hrvatskim cestama nastradalo je više od 200 000 osoba, poginule su 5262 osobe, teško je ozlijeđeno 36 000, a lakše ozlijeđeno 160 000 osoba.

– Nažalost, zaključno s jučerašnjim danom imali smo 289 smrtno stradalih osoba, što je za sada povećanje od 6,6% u odnosu na prošlu godinu. Stoga mislim da će teško doći do smanjenja stradavanja, ista je situacija i u drugim zemljama. Sudionici u prometu moraju sami reagirati, više se vezati pojasom, izbjegavati korištenje mobitela jer samo na taj način značajno će se smanjiti broj smrtno stradalih. – rekao je Miron Huljak iz MUP-a.

Obilježavanjem Svjetskog dana sjećanja (WDR-a) nastoji se stvoriti globalna kultura pravilne upotrebe ceste i bolja sigurnost u prometu za sve sudionike. Kroz sjećanje na one prijatelje i rođake koji su stradali u prometu, podiže se svjesnost svih sudionika prometa o značaju i potrebi odgovornog ponašanja u cestovnom prometu.

– Obilježavanjem ovog dana također nastojimo potaknuti vlade i nadležne institucije na bolje preventivne programe, ozbiljnu dubinsku analitiku i istraživanje uzroka prometnih nesreća, kao i donošenje efikasnih mjera za smanjenje rizika, kroz civilni, pravni, medicinski i socijalni sektor djelovanja i utjecaj na sigurnost cestovnog prometa. – rekli su iz udruge Sigurnost u prometu.

Zatim su dodali:

– Pozivamo sve da se pridruže zajedničkom polaganju vijenca koji će položiti delegacija Udruge i izaslanik Predsjednice u nedjelju u 12.00 sati u Zagrebu kod velikog križa na gradskom groblju Mirogoj, uz prigodno obraćanje nazočnih predstavnika, paljenje svijeća i minutu šutnje. Misa zadušnica bit će istog dana u crkvi u Mariji Bistrici u 16.00 sati.

Profesor Davor Brčić s Fakulteta prometnih znanosti upozorio je da eksterni troškovi stradavanja u prometu iznose 1,3% BDP-a na godišnjoj razini, a da bi se sve to izbjeglo, treba više poraditi na kvalitetnijoj prometnoj infrastrukturi.

Organizatori pozivaju sve građane da se priključe akciji i da u nedjelju između 18:00 i 20:00 sati zapale svijeću na prozoru u znak sjećanja na sve žrtve u cestovnom prometu. Nažalost, gotovo svatko poznaje nekoga tko je bio žrtva u cestovnom prometu, pa neka u tom razdoblju barem u mislima bude s njima.

Program obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve u cestovnom prometu, 19. studenog

  • Zagreb: 12:00 – polaganje vijenca, minuta šutnje i paljenje svijeća kod velikog križa na gradskom groblju Mirogoj
  • Marija Bistrica: 16:00 – sveta misa zadušnica za poginule u prometu
FOTO: PR FOTO