LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Umjetna inteligencija

Robot je postao savjetnik ravnatelja: je li to početak nove ere za škole?

Prestižna pripremna škola u Velikoj Britaniji stvorila je robota kao podršku ravnatelju – davat će mu savjete o raznim temama.

Prestižna pripremna škola u Velikoj Britaniji stvorila je robota kao podršku ravnatelju – davat će mu savjete o raznim temama.

Robot po imenu Abigail Bailey nastao je u prestižnoj pripremnoj školi Cottesmore School, koja se nalazi u West Sussexu, Velikoj Britaniji. Abigail je osmišljen kao podrška ravnatelju škole Tomu Rogersonu u pogledu raznih pitanja, uključujući pomoć učenicima s ADHD-om, izradu školskih politika i slično, piše ET Insights.
 

Sličan način rada kao ChatGPT


Abigail Bailey radi na sličan način kao ChatGPT, online AI servis, gdje korisnici unose pitanja i primaju odgovore koje generiraju algoritmi chatbota. Ravnatelj je za Telegraph potvrdio da je robot dobro upućen u strojno učenje i upravljanje obrazovanjem. Istaknuo je da Abigail ima sposobnost analiziranja golemih količina podataka, što ga čini vrijednim resursom za donošenje odluka.

Unatoč sigurnosti koju pruža AI pomoćnik, ljudski savjeti i dalje su dobrodošli. Ipak, uvođenje AI robota kao pomoćnika glavnog ravnatelja korak je prema prihvaćanju tehnologije u obrazovanju.

Škola je ranije tražila voditelja umjetne inteligencije za integraciju tehnologije u nastavni plan i program te podršku učiteljima da bi im se olakšalo. Rogerson ističe da implementacija umjetne inteligencije ne znači zamjenu za učitelje.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA