LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Bolje za prirodu

Revolucija u proizvodnji čokolade: njemački startup u labosu proizvodi čokolade bez kakaa

Njemački startup Qoa u procesu je proizvođenja čokolade koja u sebi uopće ne sadrži kakao.

Njemački startup Qoa u procesu je proizvođenja čokolade koja u sebi uopće ne sadrži kakao.

Uz mesnu i mliječnu industriju koje su značajni zagađivači okoliša, i industrija proizvodnje čokolade sve češće nailazi na slične kritike. Naime, zbog plantaža kakaa u Obali Bjelokosti sijeku se šume, a osim negativnog utjecaja na prirodu, industrija proizvodnje kakaa poznata je po nehumanim radnim uvjetima i povezanosti s ropstvom. 

Početkom ove godine, sedam je velikih proizvođača čokolade optuženo za dječje ropstvo, odnosno da prisiljavaju djecu na rad na plantažama kakaa te da ih drže u nehumanim uvjetima rada

Zbog svega toga razne tvrtke i udruge udružile su snage kako bi pronašle rješenje za proizvodnju čokolade koja je etički prihvatljivija. Njemački startup Qoa, prenosi triplepundit, radi na mogućem rješenju: čokoladi uzgojenoj u laboratoriju. 

Njihova je misija napraviti čokoladu u kojoj se uopće ne koristi kakao te, iako ne otkrivaju detalje, jedan je znanstvenik iz Qoe dao naslutiti da to planiraju postići korištenjem kvasca. 

Iz tvrtke predviđaju da će njihov proizvod biti 10 puta više održiv i 20 posto jeftiniji od čokolade koju možemo pronaći na policama trgovina.

Iako njihova čokolada još nije spremna za probu, svi zainteresirani mogu se predbilježiti na njihovu mailing listu, a iz tvrtke će ih obavijestiti kad bude bilo moguće probati čokoladu.
FOTO: PIXABAY