LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
pionirski zahvat

Revolucija u medicini: čovjek se ponovno koristi paraliziranom rukom zahvaljujući presađenom živcu iz noge

U bolnici u Torinu, liječnici su izveli operaciju koja je označena kao prva takva u svijetu.

U bolnici u Torinu, liječnici su izveli operaciju koja je označena kao prva takva u svijetu.

Talijanski socijalni radnik, 55-godišnji muškarac čiji je život bio značajno promijenjen nakon teške prometne nesreće, doživio je nevjerojatan medicinski preokret zahvaljujući pionirskoj operaciji presađivanja živaca.
 


VEZANO: KBC Split ima novog „zaposlenika" po imenu HugoProvjerite koji su fakulteti ponovno najpopularniji, a za kojima pada interes među maturantima


Prvi takav pothvat u svijetu


Ovom se konferencijom žele ohrabriti zdravstveni djelatnici na ostanak u Hrvatskoj


U bolnici u Torinu, liječnici su izveli operaciju koja je označena kao prva takva u svijetu, prenosi Hina. Pacijent je pretrpio ozbiljne posljedice nesreće, izgubio je dio lijeve noge te doživio potpuno oštećenje brahijalnog pleksusa lijeve ruke. Nakon niza konzultacija i pregleda, tim stručnjaka odlučio se na inovativni pristup.

Student FER-a sa svojim timom pobijedio na AI natjecanju s inovativnom aplikacijom


Koristeći se „pionirskim" zahvatom, liječnici su presadili dio ishijadičnog živca iz pacijentove noge u gornji dio tijela i tako omogućili ponovno aktiviranje paralizirane ruke.

Ova revolucionarna operacija otvara nova vrata u medicinskom polju, nudi nadu i perspektivu pacijentima koji su suočeni s ozbiljnim oštećenjima živčanog sustava.

IZVOR: HINA.HR
FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA