LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Teatar apsurda

Putin među kandidatima za Nobelovu nagradu za mir!

Ruski predsjednik kandidat je za prestižnu mirotvorsku nagradu u trenucima kad svojim akcijama prijeti europskom i svjetskom miru.

Ruski predsjednik kandidat je za prestižnu mirotvorsku nagradu u trenucima kad svojim akcijama prijeti europskom i svjetskom miru.

Među tristotinjak kandidata koji su predloženi za Nobelovu nagradu za mir je i ruski predsjednik Vladimir Putin,  čovjek kojih je zadnjih tjedana u fokusu svjetske javnosti zbog uzavrele situacije u Ukrajini. I dok se mnogi pribojavaju da bi njegove akcije mogle dovesti do velikih nestabilnosti u Europi i svijetu, Putin je i dalje u krugu kandidata za prestižnu mirotvorsku nagradu.

Njegova kandidatura oslanja se na činjenicu da je svojom politikom spriječio vojnu intervenciju u Siriji i tako dao veliki doprinos svjetskom miru. Međutim, u trenucima kad Rusija prijeti vojnom intervencijom u Ukrajini i najavljuje pripojenje poluotoka Krima, njegova kandidatura djeluje pomalo groteskno.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Putin je od ruskog parlamenta tražio i dobio suglasnost za upotrebu vojne sile na prostoru Ukrajine. I dok veliki dio ruske javnosti ne vidi u tome ništa loše, ostatak svijeta smatra da bi vojna intervencija Putina u Ukrajini bila agresija na tu suverenu zemlju. Do eskalacije sukoba još nije došlo, ali je situacija i više nego zabrinjavajuća. Ruska zajednica na Krimu najavljuje referendum za pripojenje Rusiji, a nove ukrajinske vlasti i međunarodna zajednica smatraju da se teritorijalni integritet Ukrajine ne smije dovoditi u pitanje.

Najglasniji protivnici ruskih akcija su Sjedinjene Američke Države na čelu sa još jednim nobelovcem - Barackom Obamom. Obama je Nobela za mir dobio 2008. godine iako je i tada i poslije njegova zemlja konstantni sudionik većine oružanih sukoba na planeti. Objašnjenje njegove nagrade bilo je njegovo zalaganje za smanjenje zaliha nuklearnog oružja i rada na uspostavljanju mira u svijetu. Ipak, mnogi smatraju problematičnim što se Amerika za mir uglavnom bori ratovanjem.

Od ostalih kandidata za ovogodišnju nagradu izdvajaju se američki zviždač Edward Snowden i papa Franjo.

FOTO: TELEGRAPH