LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Predsjednik Milanović u BIH

Predsjednik Milanović održao predavanje studentima prilikom posjete Sveučilištu u Mostaru

Predsjednik Milanović posjetio je Sveučilište u Mostaru, a tom je prigodom održao predavanje studentima na kojem se dotaknuo odnosa Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru, a komentirao je i političku situaciju u BIH.

Predsjednik Milanović posjetio je Sveučilište u Mostaru, a tom je prigodom održao predavanje studentima na kojem se dotaknuo odnosa Republike Hrvatske i Sveučilišta u Mostaru, a komentirao je i političku situaciju u BIH.

Prilikom trodnevnog posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Zoran Milanović posjetio je i Sveučilište u Mostaru na poziv rektora Sveučilišta prof. dr. Zorana Tomića. Tom je prilikom naglasio kako Sveučilište u Mostaru raste i napreduje, prenosi SUMSova.

Studentima je u predavanju poručio da imaju prozor za pogled u prošlost i vrata za budućnost. Osvrnuo se i na odnose Sveučilišta u Mostaru i Republike Hrvatske: 

– Ovo je hrvatsko sveučilište, ali je dobro da se tako ne zove. Neke stvari se ne trebaju izraziti riječima i slovima. Ono je i univerzalno sveučilište, jedino je sveučilište, nije univerzitet. Ima visoke ambicije, s obzirom na teške okolnosti u kojima radi, dobro surađuje s hrvatskom državom i to je dužnost, pa ako hoćete i pametna politika Hrvatske, da pomaže ovom Sveučilištu. 

Dotaknuo se i političke situacije u Bosni i Hercegovini podsjetivši kako trenutno hrvatski narod ne može izabrati svog člana Predsjedništva. 

– Međutim postoje identiteti, vaš, ali i moj identitet jeste hrvatski. Oduzimati narodu pravo da bira svog predstavnika nije ispravno i nije pošteno. Hrvatima se ukralo njihovo pravo. Što tu nije jasno? Što je tu moralno i ispravno? Ne zanimaju me detalji Izbornoga zakona jer ovo što treba napraviti je prema Ustavu BiH.

U svom uvodnom obraćanju, piše SUMSova, prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, rekao je kako je specifičnost Sveučilišta u činjenici da je ono jedino javno sveučilište u BiH koje radi na službenom hrvatskom jeziku. Izrazio je zahvalnost predsjedniku Milanoviću, ali i Vladi RH, nadležnim ministarstvima i uredima, kao i svim dosadašnjim Vladama na nesebičnoj potpori i strateškoj pomoći u jačanju SUM-a. 

– Uz tu potporu ovo Sveučilište bilježi sve bolje rezultate i snažno se integrira u akademski i znanstveni prostor Europe i svijeta. – zaključio je rektor Tomić.

Predsjednik Milanović i rektor Tomić iskoristili su prigodu prisjetiti se nevinih žrtava koje su stradale u genocidu u Srebrenici, ali i svih stradalih u ratu.

– Nužno je čuvati sjećanje na žrtve. Neka nam to svima bude zadaća i zalog za budućnost. – poručili su.

FOTO: UNSPLASH