LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Dobre strane godine na izmaku

Pozitivni događaji koji su obilježili 2017.

U moru negativnih vijesti kojima smo svakodnevno okruženi, i ove smo godine za vas pripremili pregled pozitivnih događaja koji su nam 2017. učinili boljom, ljepšom i zanimljivijom.

U moru negativnih vijesti kojima smo svakodnevno okruženi, i ove smo godine za vas pripremili pregled pozitivnih događaja koji su nam 2017. učinili boljom, ljepšom i zanimljivijom.

Svakoga dana sa svih smo strana obasipani različitim vijestima i novostima. Koji god medij odabrali, većina nas svakodnevno se od jutra informira pomoću raznoraznih izvora, a vođeni iskustvom brzo ćemo primijetiti kako je velika većina vijesti koje svakodnevno čitamo negativna. Ubojstva, otmice, nesreće, političko stanje u državi i svijetu i tako u beskraj. Tako često dobivamo dojam kako se ništa dobro ne događa ili, ako se događa, onda je to opet u manjoj količini nego što se događaju negativne stvari. Zato smo na kraju ove 2017. godine odlučili sažeti događaje koji su je učinili ljepšom i pozitivnijom, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu.

Meksiko ima najveći morski rezervat u Tihom oceanu

S površinom od 150 tisuća četvornih kilometara Meksiko ima najveći morski rezervat u Pacifiku. Revillagigedo Archipelago na jugozapadnoj obali države okružuju nenastanjeni vulkanski otoci Claríon, Roca Partida, Socorro i San Benedicto. Ovo je veliko zaštićeno područje vrlo bogato životinjskim i biljnim zajednicama; dom je četiriju vrsta morskih kornjača, minimalno 366 vrsta riba te preko 37 različitih morskih pasa i raža. Deseci ovih vrsta obitavaju samo na tom području. Zaštita ovoga područja podrazumijeva zabranu crpljenja nafte i plina, ribolova i razvoja turizma. UNESCO ga je zbog iznimne ljepote i važnosti prepoznao kao mjesto svjetske baštine još 2016. godine Trenutačno je zaštićeno tek desetak posto ukupne površine svih oceana, a samo je dva posto potpuno zaštićeno, dok znanstvenici preporučuju zaštitu minimalno trideset posto oceana kako bi mogli ostati zdravi i samoodrživi. Zato je ovo jedan veliki korak u pozitivnom smjeru koji bi trebao poslužiti kao poticaj drugim zemljama.

FOTO: Flickr

Populacija novozelandskih ptica Kiwi se oporavlja

Čak dvije vrste novozelandskih ptica Kiwi više nisu na popisu ugroženih vrsta. Predatori kao što su mačke, psi, a posebno lasice predstavljale su opasnost za ovu pticu koja ne može letjeti. Tridesetogodišnji program uzgoja jaja, zaštite skloništa i kontrole nad predatorima pokazao je pozitivne rezultate. Prema najnovijim procjenama sada je 450 odraslih vrsta Okarito Kiwis (Rowis) i 17 700 Northern Brown Kiwis. Ova priča svjedoči kako dobra suradnja vlade i lokalnih zajednica može postići vrhunske rezultate.

FOTO: Wikimedia

Snježni leopard više nije ugrožena vrsta

Ipak, dug je još put do njegove sigurnosti. Iako više nije ugrožena, još je uvijek ranjiva vrsta. Od brojke 2500 njihov se broj podigao na između 7367 i 7884 zrelih jedinki. Nažalost, iako se u posljednjih nekoliko godina smanjio krivolov na snježne leoparde, zbog klimatskih promjena i proširenja ljudskih naselja staništa su im još uvijek ugrožena. Također, mnogi stručnjaci ove brojke smatraju nepouzdanima i dobivenima nestručnim metodama te upozoravaju kako nema mjesta za previše optimizma.

FOTO: Pixabay

Okončana je epidemija Zika virusa u Brazilu

U svibnju ove godine iz brazilskog ministarstva za zdravstvo stigla je sretna vijest: osamnaestomjesečna kriza sa Zika virusom napokon je okončana. Virus koji širi komarac aedes aegypti na prvi se pogled nije činio pretjerano opasnim sve dok se nije otkrilo kako virus može uzrokovati ozbiljne posljedice za novorođenčad ako se majka tijekom trudnoće zarazila virusom. Brazil se smatrao epicentrom virusa, a kako su se 2016. upravo ondje održavale Olimpijske igre, strah od zaraze još se više proširio. Tada je brazilska vlada pokrenula kampanju za istrebljenje komaraca. Otad su se pokazali više nego dobri rezultati. U razdoblju od siječnja do sredine travnja ove godine broj zaraženih smanjio se za 95 posto više nego što je bio godinu dana ranije. Ipak, iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju kako se tu ne smije stati s preventivnim mjerama te treba pomoći pogođenim obiteljima.

FOTO: Pixabay

Modificiranjem gena protiv nekih od najsmrtonosnijih bolesti

Rezanje određenoga dijela DNK te zamjena novim? Ne, nije riječ o znanstvenoj fantastici, već našoj realnosti. Ova metoda, tzv. CRISPR/Cas9, ima velik potencijal za liječenje ljudskih genskih bolesti što se kod miševa već pokazalo učinkovitim. Iako je takva modifikacija gena sama po sebi veliko otkriće i mogla bi riješiti neke od najsmrtonosnijih bolesti, različite grupe znanstvenika upozoravaju na mogućnost iskorištavanja u negativne svrhe jer bi se na taj način jednoga dana mogao mijenjati DNK djeteta prije njegova rođenja, birati karakteristike koje će dijete imati, stvarati različite mutacije. Pitanje je gdje je granica između etike i znanosti te što će nam u budućnosti donijeti ovo otkriće?

FOTO: Pixabay

Ispijanje kave povezano je s duljim životom i manje bolesti

Mnoge je kavoljupce ove godine razveselilo još jedno otkriće: oni koji piju kavu u prosjeku dulje i zdravije žive. U usporedbi s ljudima koji ne konzumiraju kavu, oni koji dnevno popiju tri do četiri šalice imaju smanjeni rizik od prijevremene smrti, srčanih bolesti, bolesti jetre, dijabetesa, demencije, pa čak i nekih vrsta raka. Ipak autori studije ne preporučuju da je oni koji do sad nisu pili počnu piti radi poboljšanja zdravlja. Također je ne preporučuju trudnicama. Osim toga upozoravaju na štetne posljedice dodataka kavi kao što su rafinirani šećeri i nezdrave masti.

FOTO: Pixabay

Prvi uočeni međuzvjezdani posjetitelj našega solarnog sustava

Koliko su god teoretičari zavjera i do sad uvjeravali o posjeti malih zelenih našem planetu i sunčevom sustavu i koliko god i za ovaj slučaj zbog brzine kretanja nepoznatog objekta neki tvrde kako je riječ o brodu vanzemaljaca znanstvenici upozoravaju kako se ne radi o tome. Riječ je o stranom, duguljastom, stjenovitom tijelu, nazvanom Oumuamua (glasnik) koje ne pripada našem solarnom sustavu. Glasnik je primijećen 18. listopada, a čini se da je samo prolazio našim sustavom jer je već sredinom prosinca izlazio iz njega. Nisu primijećeni nikakvi znakovi rada na umjetni pogon, stoga znanstvenici smatraju kako se radi o prirodno nastalom tijelu, a ne o svemirskom brodu. Jedna grupa znanstvenika, s druge strane, smatra kako se ne radi o tijelu iz drugoga sustava, već iz našega. Naravno istraživanja nisu stala, a sami Glasnik kao trag mogućega postojanja nečega izvan našega sustava daje još više povoda za daljnjim traganjem.

FOTO: Wikimedia

Dobivene vrijedne fotografije i podaci o Saturnu

Dana 15. rujna 2017, više od dvadeset godina nakon što je napustila Zemlju, NASA-ina letjelica Cassini napokon je stigla u Saturnovu atmosferu i odatle poslala podatke live streamom. Za trajanja misije letjelica je poslala tisuće fotografija Saturna, njegovih prstena i mjeseca te tako prikupila vrijedne podatke o ovom velikom planetu.

FOTO: Wikimedia

U Škotskoj napravljena prva plutajuća vjetrenjača

Na obali Peterheada u Škotskoj u listopadu je počela s radom prva plutajuća vjetrenjača. S kapacitetom za generiranje 30 MW električne energije vjetrenjača može napajati oko 22 tisuće kućanstava. Još je jedna pozitivna strana ta što su plutajuće turbine napravljene za duboke vode pa se vjetrenjače mogu nalaziti i preko stotinu metara od obale gdje su vjetrovi jači, a istovremeno su dovoljno otporne na valove.

FOTO: Wikimedia

Električni automobili uskoro bi mogli postati široko rasprostranjeni

Ujedinjeno Kraljevstvo do 2040. planira zabraniti dizelska i benzinska vozila kako bi se raznim potporama vozače usmjerilo prema električnim i hibridnim vozilima. Cilj je pročistiti zrak i smanjiti emisije štetnih plinova. Slične planove imaju i francuska te kineska vlada. Ovi su planovi rezultirali velikim promjenama u autoindustriji. Tako su BMW i Volvo najavili proizvodnju većeg broja električnih automobila.

FOTO: Pixabay

Hrvatski sportaši i dalje nas čine sretnima i ponosnima

Kao i svake godine naši nas sportaši uveseljavaju svojim novim uspjesima. U srpnju smo slavili zlatnu medalju naše muške vaterpolske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u vaterpolu. Kolovoz je donio Svjetsko atletsko prvenstvo na kojem se ponovo iskazala Sandra Perković osvojivši zlatnu medalju u bacanju diska. U bacanju kugle Stipe Žunić osvojio je brončanu medalju, a mlada bacačica koplja Sara Kolak završila je na četvrtom mjestu. Ljubitelji nogometa slavili su prolazak naše momčadi u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će se 2018. održavati u Rusiji, kao i prve uspjehe novoga izbornika Zlatka Dalića. Također vrijedi spomenuti uspjeh Luke Modrića koji je proglašen najboljim igračem svjetskoga klupskog prvenstva čime je još jednom potvrđen njegov status jednoga od najboljih nogometaša na svijetu.

FOTO: Wikimedia

FOTO: FLICKR