LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Propalestinski prosvjedi u Francuskoj

Policija upala na prestižni francuski fakultet i uhitila 70 studenata

Studentski prosvjedi protiv rata u Gazi ne jenjavaju diljem Europe. Samo u Francuskoj evakuirani su prosvjednici iz čak 23 institucije višeg obrazovanja iz cijele zemlje.

Studentski prosvjedi protiv rata u Gazi ne jenjavaju diljem Europe. Samo u Francuskoj evakuirani su prosvjednici iz čak 23 institucije višeg obrazovanja iz cijele zemlje.

Ovog petka na prestižnom fakultetu u Parizu intervenirala je policija. Naime, studenti aktivisti tijekom noći su okupirali zgrade fakulteta Sciences Po, komunicirajući snažne prosvjedne poruke protiv izraelskog rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Čak 70-ak propalestinskih prosvjednika ovom je prilikom uhićeno, prenosi Hina.

Pariški su policajci ušli u petak ujutro, nakon čega fakultet nije radio, a oko zgrade su bile raspoređene jake policijske snage. Ipak, riječ je o mirnim prosvjedima i izvođenju studenata bez nasilja, za razliku od aktualnih sličnih pokreta provedenih na američkim kampusima.

No, fakultet Sciences Po nije jedina francuska obrazovna institucija na kojoj su studenti prosvjedovali. Prema informacijama iz Ureda premijera Gabriela Attala, iz čak 23 institucije višeg obrazovanja širom zemlje evakuirani su prosvjednici dan ranije. Doduše, dosad još nije uspostavljeno ništa slično prosvjednim kampovima kakvi su organizirani u zemljama preko Atlantika niti su prosvjedi tolikog opsega kao u SAD-u, no Sciences Po jest preuzeo ulogu epicentra prosvjeda francuskih studenata protiv rata i akademskih veza s Izraelom.

Zahtjevi koje su prosvjednici uputili direktoru Sciences Poa, Jeanu Basseresu, tiču se preispitivanja odnosa s izraelskim sveučilištima te da fakulteti prekinu veze s tvrtkama koje podupiru izraelsku vladu. Međutim, direktor fakulteta ove je zahtjeve u četvrtak odbio, nakon čega je uslijedila okupacija fakultetskih zgrada.

Ovih dana studenti mnogih prestižnih sveučilišta diljem Europe organiziraju prosvjede u znak protesta protiv rata u Gazi, dok uprave tih sveučilišta pozivaju policiju da iste prosvjede uguši. U petak su tako propalestinski prosvjed nenajavljeno održali i studenti berlinskog sveučilišta Humboldt, a nedavno su studenti okupirali i sveučilišne kampuse diljem Britanije.

FOTO: UNSPLASH