LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Policijska brutalnost

Policajac u DR Kongo ubio studenta jer nije nosio masku

Maske su na ulicama u Kongu obavezne, a policija može ljude koji ih ne nose kazniti s 10 000 kongoanskih franaka.

Maske su na ulicama u Kongu obavezne, a policija može ljude koji ih ne nose kazniti s 10 000 kongoanskih franaka.

U Demokratskoj Republici Kongo policajac je na ulici u Kinšasi upucao studenta koji nije nosio masku. Naime, Kongo trenutno pogađa treći val Covida-19, a maske su na ulici obavezne. 

One koji ne nose masku policija može kazniti novčanom kaznom od 10 000 kongoanskih franaka, što je otprilike četiri eura. Ubijenog studenta policajac je, prema riječima očevidaca, tražio da stavi masku, što je on i učinio. Policajac se tad naljutio jer je očekivao mito i pucao u studenta iz neposredne blizine, koji je od metka preminuo. 

– Naš kolega Honoré Shama, student književnosti na Sveučilištu Kinšasa, snimao je video u okviru praktičnog rada vezanog uz žanr komedije. Policajac mu je rekao da stavi masku, no usprkos objašnjenjima i nakon što je stavio masku, policajac se razljutio jer je očekivao novac te ga je optužio za pružanje otpora i na njega zapucao iz neposredne blizine – rekli su njegovi kolege za AFP. 

Policajac koji je upucao studenta je u bijegu te ga traži kongoanska policija. Inače, policiju u Kinšasi, glavnom gradu Demokratske Republike Kongo, prati glas da rigorozno provode propise vezane uz koronavirus, a sve s ciljem da dobiju mito. 

DR Kongo bilježi oko 500 zabilježenih slučajeva dnevno, a cijepljenje je obustavljeno jer je dozama cjepiva AstraZenece koje su imali na raspolaganju istekao rok trajanja
FOTO: UNSPLASH