LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rijetka biljka

„Penis-biljka” procvala na europskom sveučilištu nakon više od 20 godina

Biljku zanimljivog oblika i naziva izuzetno je teško uzgojiti u Europi, a cvate samo svakih nekoliko godina.

Biljku zanimljivog oblika i naziva izuzetno je teško uzgojiti u Europi, a cvate samo svakih nekoliko godina.

U stakleniku botaničkog vrta Sveučilišta u Leidenu prvi put nakon više od 20 godina procvala je biljka amorphophallus decus-silvae, prenosi CNNOvo je tek treći put da je biljka procvala od 1997.

Ova egzotična biljka svoj falusni naziv dobila je zbog svog karakterističnog oblika. Konkretan šestogodišnji primjerak uzgojio je volonter u vrtu, Rudmer Postma. Osoblje vrta primijetilo je pupoljak sredinom rujna, nakon čega je narastao na oko pola metra. Ukupna visina sa stabljikom iznosi preko dva metra.

U izvješću Vrt ističe kako vrlo malo botaničkih vrtova ima ovu biljku u kolekciji, što čini ovakvu prigodu izuzetno rijetkom.

Egzotična je biljka inače iz Indonezije te zahtijeva toplu i vlažnu klimu, zbog čega ju je u Europi izuzetno teško uzgojiti. Njezin užasan smrad, koji podsjeća na trulo meso, omogućava vrtlarima da predvide idući cvat. On se odvija u dvije faze, muškog i ženskog cvata. 

― Još uvijek ne smrdi tako strašno, ali miris postaje intenzivniji u popodnevnim satima. ― rekla je Roos Kocken, još jedna volonterka.

Miris privlači muhe i druge raspršivače, koji slijeću na biljku i napuštaju je prekriveni peludi koju biljka proizvodi u fazi muškog cvata. Budući da u Botaničkom vrtu Leiden nema drugih penis-biljki, osoblje skuplja tu pelud kako bi je moglo iskoristiti kasnije ili je poslati drugim botaničkim vrtovima. 
FOTO: SCREENSHOT/HORTUS LEIDEN