LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi izum prilagođen slijepim osobama

Pametni sat koji mailove prevodi u Brailleovo pismo

Dot Watch, pametni sat za slijepe i slabovidne osobe, prevodi tekstove, mailove i notifikacije u Brailleovo pismo. Na površini sata dižu se i spuštaju čunjići koji slijepima omogućuju da pomoću dodira pročitaju obavijesti. Kad nema nikakvih obavijesti, uređaj se pretvara u običan sat.

Dot Watch, pametni sat za slijepe i slabovidne osobe, prevodi tekstove, mailove i notifikacije u Brailleovo pismo. Na površini sata dižu se i spuštaju čunjići koji slijepima omogućuju da pomoću dodira pročitaju obavijesti. Kad nema nikakvih obavijesti, uređaj se pretvara u običan sat.

Dok je studirao na Sveučilištu u Washingtonu, Eric Yu Yoon Kim susreo se s pojavom za koju je odmah pomislio da bi je trebalo promijeniti. Naime, u Ericovoj grupi bio je i jedan slijepi student koji je sa sobom nosio ogromnu knjigu. Bila je to Biblija prevedena na brajicu, reljefno točkasto pismo za slijepe. Štoviše, ta jedna ogromna knjiga bila je dio 23-dijelnog seta potrebnog kako bi se pročitala cijela Biblija. Eric je tada pomislio kako bi se slijepim osobama život mnogo olakšao kad bi imali neki uređaj s kojega bi, bilo gdje i bilo kada, mogli čitati bilo koji tekst, nešto kao iPad za slijepe. Ideja je rođena.

Eric Yu Yoon Kim okupio je tim stručnjaka i pokrenuo vlastitu tvrtku, Dot Inc. Tvrtka se specijalizirala u području tehnoloških inovacija za slijepe i slabovidne osobe, a zadatak im je omogućiti pristupačnost brajice i potaknuti pismenost među slijepim osobama. Najnoviji proizvod im je Dot Watch, sat lijepog izgleda koji prevodi tekstove, mailove, notifikacije, pa čak i e-knjige, u Brailleovo pismo.

Kroz razgovore sa slijepim osobama Eric i njegovi suradnici saznali su da satovi koji se trenutačno proizvode za njih imaju puno mana. Primjerice, najčešće se oslanjaju na zvukovne obavijesti. Ali, kako čuti zvukovnu obavijest sa sata ako ste u gužvi? Zato su u Dot Inc. proizveli sat koji vibrira kad korisnik dobije tekstualnu poruku, a na površini sata se dižu i spuštaju mali čunjići, koji tako stvaraju četiri slova Brailleova pisma odjednom. Nije najbolji način za čitanje romana, ali je svejedno velik napredak.

Tvrtka Dot Inc. za budućnost najavljuje i Dot Pad, inkarnaciju iPad-a za slijepe kojeg je Eric zamislio prije nekoliko godina. Ovaj će proizvod tekst na Brailleovom pismu prikazivati u nekoliko redova, a ne samo u jednom kao što je do sad bio slučaj sa sličnim uređajima. Dot Pad će moći prikazivati i grafove, funkcije i ostali matematički sadržaj koji će omogućiti lakše učenje studentima s poteškoćama u vidu.

Zadatak koji je tvrtka Dot Inc. sama sebi zadala jest svijet u kojem su slijepe i slabovidne osobe potpuno samostalne. Ulice na kojima slijepi hodaju bez pomoći vodiča, štapa ili psa su ono čemu se nadaju, a uvjereni su kako tehnološki napredak to može i omogućiti.

FOTO: UPWORTHY