LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Naučite razmišljati kao filozof

Oxford nudi besplatan tečaj kritičkog mišljenja

Kvalitetno argumentiranje i kritičko mišljenje mentalna je sposobnost na kojoj se može raditi. Oxford nam daje priliku da naučimo razmišljati kao filozofi putem besplatnih „online“ predavanja profesorice Marianne Talbot.

Kvalitetno argumentiranje i kritičko mišljenje mentalna je sposobnost na kojoj se može raditi. Oxford nam daje priliku da naučimo razmišljati kao filozofi putem besplatnih „online“ predavanja profesorice Marianne Talbot.

Kao studentima, nije nam strano upadati u žustre rasprave na kavama poslije predavanja i na cuganjima poslije (ne)položenih ispita. Uglavnom se radi o raspravama o ideološkim temama i u takvim je situacijama teško objektivno sagledati činjenice, a još je teže potom artikulirati svoje misli i jasno izreći sve što nam se odvija u glavi. No, postoji način kako izbjeći manjkave argumente koji se temelje na mentalnim predrasudama i ograničenjima naše logike. Postoji način kako popraviti svoje premise i svoje argumentiranje, što može samo pomoći u ranije spomenutim prepucavanjima u društvu.

Naime, Oxford nudi kolekciju najbolje ocjenjenih predavanja na iTunesu – Critical Reasoning For Beginners (Kritičko mišljenje za početnike). Oxfordova profesorica Marianne Talbot kolegij započinje osnovama kritičkoga mišljenja, objašnjavajući kako se argument sastoji od skupa premisa koji, kada se logički povežu, dovode do konkluzije. Nastavlja skicirajući način na koji jasno i logično postaviti argument i na kraju daje kratki pregled osnovnih koraka procjenjivanja prednosti i slabosti argumenata.

Serijal predavanja podijeljen je u šest dijelova, a svaki dio traje nešto više od sat vremena pa ga je moguće dovršiti u samo tjedan dana. Ako niste imali priliku susresti se sa sličnim kolegijima, svakako je preporučljivo iskoristiti priliku koju Oxford nudi, jer malo je mentalnih sposobnosti koje su toliko podcijenjene u našoj svakodnevnici kao što je to kritičko mišljenje.

Critical Reasoning For Beginners trenutno je dostupno na internetskoj stranici Oxford sveučilišta u audio i video formatu, kao i na iTunesu i YouTubeu. Osim toga, serijal predavanja možete naći i na stranici Free Online Philosophy Courses

FOTO: TUMBLR