LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
listopad oborio rekord

Ova godina će biti najtoplija u posljednjih 125 tisuća godina!

S obzirom na neviđeno visoku temperaturu u listopadu, 2023. godina je sada gotovo izvjesno na putu da postane najtoplija godina od početka modernih mjerenja temperatura, što će nadmašiti prethodni rekord iz 2016. godine.

S obzirom na neviđeno visoku temperaturu u listopadu, 2023. godina je sada gotovo izvjesno na putu da postane najtoplija godina od početka modernih mjerenja temperatura, što će nadmašiti prethodni rekord iz 2016. godine.

Znanstvenici Europske unije objavili su da će ova godina vjerojatno biti najtoplija u posljednjih 125 tisuća godina, nakon što su podaci za prošli mjesec pokazali da je listopad bio najtopliji mjesec u tom vremenskom razdoblju. Listopad je značajno nadmašio prethodni rekord najtoplijeg listopada iz 2019. godine, kako je objavila Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S), prenosi Hina.
 

„Rekord je oboren za 0.4 stupnja, što je velika razlika“, rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess.


Uzrok je ljudska aktivnost


Povećanje temperature rezultat je kontinuiranih emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskom aktivnošću, kombinirano s povratkom meteorološkog fenomena El Niña, što dovodi do zagrijavanja površinskih voda istočnog Tihog oceana, prema izvješću agencije Reuters.

U Copernicusovoj analizi, prosječna globalna temperatura u listopadu bila je 1,7 stupnjeva viša nego u istom mjesecu tijekom razdoblja od 1850. do 1900. godine. Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) je objavila da je, s obzirom na neviđeno visoku temperaturu u listopadu, 2023. godina sada gotovo izvjesno na putu da postane najtoplija godina od početka modernih mjerenja temperatura, što će nadmašiti prethodni rekord iz 2016. godine.
 

„Kad usporedimo naše podatke s IPCC-jem, onda možemo reći da je ovo najtoplija godina u posljednjih 125 tisuća“, rekla je Burgess, prenosi Hina.


Također napominje kako je jedini mjesec koji je toliko prešao ranije temperature rujan 2023.
 

„Rujan nas je doista, doista iznenadio. Pa je nakon prošlog mjeseca teško zaključiti jesmo li u novom klimatskom stanju. Rekordi se sada obaraju i to me iznenađuje manje nego prije mjesec dana“, kazala je Burgess. 


Iako države postavljaju sve ambicioznije ciljeve za postupno smanjenje emisija, dosad se to nije ostvarilo. Globalne emisije CO2 su dosegle rekordne razine u 2022. godini.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA