LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati studije

Oni koji nose naočale imaju triput manje šanse za zarazu koronavirusom

Nošenje dioptrijskih naočala dovodi do rjeđeg trljanja očiju, a to znači i manje šanse za zarazu koronavirusom, pokazalo je manje istraživanje u Indiji.

Nošenje dioptrijskih naočala dovodi do rjeđeg trljanja očiju, a to znači i manje šanse za zarazu koronavirusom, pokazalo je manje istraživanje u Indiji.

Grupa znanstvenika u Indiji koja je provela studiju na 304 osobe u dobi između 10 i 80 godina pokazala je da oni koji nose dioptrijske naočale imaju triput manje šanse za zarazu koronavirusom zbog toga što rjeđe trljaju oči, piše Sunday Telegraph.

19 % ispitanika odgovorilo je da naočale nosi većinu vremena najmanje osam sati dnevno pa bi one, prema ovoj studiji, mogle postati zaštitni faktor koji će smanjiti opasnost od prijenosa virusa putem očiju. Prema tom istraživanju pojedinci u prosjeku 23 puta u jednom satu dodiruju lice, a oči 3 puta na sat.

Ovo nije prvo istraživanje o poveznici između koronavirusa i dioptrije – prošle su godine kineski stručnjaci utvrdili da je među zaraženim pacijentima u općoj populaciji bilo pet puta manje osoba s dioptrijskim naočalama. Znanstvenici iz bolnice Sveučilišta Nanchang vjeruju da je to zato što se ACE-2 receptori, na koje se virus zakači da bi ušao u organizam i zarazio ljudske stanice, nalaze u području očne jabučice. 
– Uočili smo da su pacijenti s koronavirusom koji su tijekom duljeg vremena svakodnevno nosili dioptrijske naočale bili relativno rijetki, što bi mogao biti preliminarni dokaz da su takve osobe manje podložne zarazi ovim virusom. – tvrde autori studije. 
FOTO: UNSPLASH