LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Programi studentske mobilnosti

Oko 35 tisuća studenata moći će sudjelovati u Turingu – britanskoj verziji Erasmusa

Britanski studenti sudjelovanje u Erasmusu morat će zamijeniti sudjelovanjem u Turing programu koji će im omogućiti da rade ili studiraju u inozemstvu uz pokrivene troškove života.

Britanski studenti sudjelovanje u Erasmusu morat će zamijeniti sudjelovanjem u Turing programu koji će im omogućiti da rade ili studiraju u inozemstvu uz pokrivene troškove života.

Još prije nekoliko mjeseci počele su priče o programu Turing koji bi trebao biti britanska zamjena za dosadašnji Erasmus koji je postao upitan na području Ujedinjenog Kraljevstva nakon Brexita. Iako su se ranije znale tek neke osnovne informacije, sada već postoji detaljniji plan kako bi ova razmjena trebala funkcionirati.

Program Turing, prema onome što je izjavila ministrica Michelle Donelan, omogućio bi oko 35 tisuća studenata diljem Britanije da rade i/ili studiraju u inozemstvu najkraće 4 tjedna, a najdulje 12 mjeseci. Trebao bi pružati mogućnost studiranja bilo gdje u svijetu, za razliku od Erasmusa koji to omogućuje unutar Europske unije i još nekoliko zemalja izvan nje.

Iznos financijske potpore ovisit će, baš kao i u Erasmusu, o tome na koju destinaciju studenti odlaze, odnosno o prosječnim troškovima života u njoj. Države su podijeljene u tri grupe ovisno o visini troškova, pa tako u drugu grupu (države s prosječnim troškovima života) spada, primjerice, Njemačka za koju će dobiti oko 390 eura mjesečno ako ondje borave između 9 tjedana i 12 mjeseci. Grupe su predstavljene ovdje.

Ono što bi moglo predstavljati veliki problem jest to što program predviđa da će sveučilišta pokrivati troškove školarina studenata koji bi ondje studirali. 
– Način na koji će to funkcionirati jest da će se naša sveučilišta udružiti s drugim sveučilištima i odreći se naknada jer će razmjenjivati studente. – izjavila je ministrica Donelan.
Turing će studentima omogućiti stipendiju od oko 519 eura mjesečno, pokrit će troškove putovanja te će onima slabijeg socioekonomskog statusa pokriti dodatne troškove poput troškova vize, putovnice i zdravstvenog osiguranja.

Sve ovo odnosi se samo na studente iz Ujedinjenog Kraljevstva koji više neće moći sudjelovati u Erasmusu, osim onih iz Sjeverne Irske. Odlazak inozemnih studenata na razmjenu ondje, sudeći prema aktualnim natječajima za Erasmus u nadolazećoj akademskoj godini, ovisit će o tome prihvaća li britansko sveučilište EU studente. 

Detaljnije informacije o Turing programu, svim troškovima, trajanju razmjena i ostalome moguće je pronaći na poveznici.
FOTO: PIXABAY