LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kazna Appleu

Odlučio sud: Apple kupcu morao isplatiti 7500 kuna zbog punjača

Brazilskoj vladi nije prvi put da je kaznila Apple.

Brazilskoj vladi nije prvi put da je kaznila Apple.

Sud u Brazilu presudio je da Apple mora kupcu platiti 7500 kuna jer uz novi iPhone nisu dostavili i punjač, prenosi Index.

Zaključili su kako je time kupac zakinut jer kompanija onda od kupca zahtijeva da kupi dva odvojena artikla kako bi jedan od njih ispravno funkcionirao i prozvali to nezakonitom poslovnom praksom.

Osim novčane kazne, Appleu je i naređeno da kupcu dostavi punjač u roku od 10 dana, inače će platiti dodatnu novčanu kaznu.

Brazilskoj vladi to nije prva presuda protiv Applea. Kada je kompanija već 2020. prestala isporučivati punjače zajedno s kupljenim iPhoneom, brazilska vlada kaznila ih je s dva milijuna dolara.

Svi koji imaju iPhone znaju da on ima USB C priključak što ograničava kupcu koje punjače može kupiti jer su Appleovi proizvodi posebno dizajnirani da pristaju samo određenom kabelu.

Apple je tu praksu pokušao opravdati kao brigu za okoliš, ali sud je zaključio drugačije.
– Nije primjereno da se takvom mjerom nastoji smanjiti utjecaj na okoliš, budući da, prema svim dokazima, optuženik i dalje nastavlja proizvoditi tako bitan pribor za uređaj, ali ga sada prodaje zasebno, rekli su. 
FOTO: PIXABAY