LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni mir i sigurnost

Obilježava se Dan Ujedinjenih naroda: Međuvladina organizacija postoji već 77 godina

Misije Ujedinjenih naroda podijeljene su na održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, zaštitu ljudskih prava, isporuku humanitarne pomoći, promicanje održivog razvoja i pridržavanje međunarodnog prava.

Misije Ujedinjenih naroda podijeljene su na održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, zaštitu ljudskih prava, isporuku humanitarne pomoći, promicanje održivog razvoja i pridržavanje međunarodnog prava.

Na današnji dan 1945. godine, na snagu je stupila Povelja Ujedinjenih naroda, a taj događaj se obilježava kao službeni početak rada međuvladine organizacije koja za osnovni cilj ima održavanje svjetskog mira i sigurnosti. Sjedište UN-a je na međunarodnom teritoriju u New Yorku, a ima i druge glavne urede u Ženevi, Nairobiju, Beču i Haagu.

U izvornom obliku, Ujedinjeni narodi su imali 51 članicu, a danas se u redovnom sastavu UN-a nalaze čak 193 države iz cijelog svijeta. U prošlom stoljeću, tijekom napetosti izazvanih Hladnim ratom, djelovanje UN-a bilo je ograničeno uglavnom na očuvanje mira u svijetu. Danas, misije Ujedinjenih naroda podijeljene su na održavanje mira i sigurnosti, zaštitu ljudskih prava, isporuku humanitarne pomoći, promicanje održivog razvoja i pridržavanje međunarodnog prava.
 

Glavni organi UN-a


Opća skupština - veliki spektar nadležnosti. Opća skupština brine o proračunu, odlučuje o primanju novih članica i imenuje glavnog tajnika.

Vijeće sigurnosti - krovno tijelo zaduženo za očuvanje mira i sigurnosti u svijetu. U svom sastavu ima pet stalnih članica (SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Rusija i Kina) koje imaju pravo uložiti veto (zabrane).

Ekonomsko i socijalno vijeće - specijalizirana organizacija koje djeluju na gospodarskim, socijalnim, kulturnim, humanitarnim, obrazovnim, zdravstvenim i drugim područjima.

Međunarodni sud - djeluje u Haagu s ciljem zaštite odredbi koje su propisane u Povelji.

Tajništvo - glavni tajnik UN-a trenutno je António Guterres. Tajništvo brine o poslovanju UN-a te provodi političke odluke i programe.

 
FOTO: PIXABAY.COM