LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nikad prije otvoreni dio Venecije sada će biti dostupan prolaznicima

Novi dio Venecije odsada dostupan javnosti

Procuratie Vecchie na Markovom trgu zgrada je koja će biti otvorena prvi put za javnost. S nekoliko katova prigodnog sadržaja posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbe, piti kavu u kafiću, ali i uživati u pogledu.

Procuratie Vecchie na Markovom trgu zgrada je koja će biti otvorena prvi put za javnost. S nekoliko katova prigodnog sadržaja posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbe, piti kavu u kafiću, ali i uživati u pogledu.

Poznato je da Veneciji ne nedostaje turista, ali njezina najnovija znamenitost ima za cilj iskoristiti problem prekomjernog turizma u gradu usmjeravajući posjetitelje na društvenu odgovornost.

Procuratie Vecchie na Markovu trgu – jedna od najpoznatijih zgrada u jednom od najpoznatijih svjetskih gradskih prostora – otvorena je za javnost prvi put u povijesti. Sada po prvi put posjetitelji mogu pristupiti četvrtom i posljednjem katu, gdje je postavljen stalni postav ispod kosog krova zgrade.

Nekada sjedište talijanskog osiguravajućeg društva Generali od 1832. godine, zgrada je doživjela petogodišnju obnovu koju je vodio arhitekt David Chipperfield.

Dok je Generali zadržao urede na freskiranom drugom katu zgrade, treći će kat biti za iznajmljivanje (uključujući i izložbe, koje će biti otvorene za javnost), četvrti će postati sjedište The Human Safety Net mreže, projekta koji pomaže osobama i obitelji u riziku od socijalne isključenosti, uključujući izbjeglice.

Dio toga je i hi-tech izložba kakva se rijetko viđa u Veneciji. Umjesto pokrivanja povijesti ili umjetnosti Svijet potencijala gleda na društvene vještine putem tehnologije. Praktični eksponati, osmišljeni da posjetiteljima usađuju promišljenost i empatiju, uključuju igre timskog rada i jednu vježbu u kojoj posjetitelji mogu podići loptu u zrak isključivo snagom koncentracije.

Kupnjom ulaznice za izložbu (od čega polovica ide na The Human Safety Net) posjetitelji mogu pristupiti i kafiću na četvrtom katu, koji ima dvije krovne terase usmjerene ravno prema kupolama bazilike sv. Marka i poznatom zvoniku. Terase nemaju pogled na trg, jer se nalaze ispod krovne linije zgrade. Međutim, sobe na gornjem katu imaju prozore koji gledaju na područje za koje se kaže da ga je Napoleon nazvao sobama Europe.

Sam prostor je možda i najzanimljiviji projekt. Chipperfieldova obnova pretvorila je napušteno potkrovlje u golem niz međusobno povezanih prostorija, s kamenim lukovima koji se isprepliću cijelim putem.

Na gornjem katu će se nalaziti i coworking te prostori za sastanke, iako oni neće biti otvoreni za javnost ili lokalno stanovništvo, već će ih koristiti tvrtke i nevladine organizacije koje dolaze provesti vrijeme u Veneciji. Kafić će biti otvoren samo za posjetitelje izložbi.
FOTO: UNSPLASH