LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
European Innovation Scoreboard

Nova ljestvica Europske komisije pokazala gdje je Hrvatska po inovacijama

Riječ je o komparativnoj analizi koja pruža uvid u učinak inovacija u zemljama Europske unije, drugim europskim zemljama i određenim zemljama izvan Europe.

Riječ je o komparativnoj analizi koja pruža uvid u učinak inovacija u zemljama Europske unije, drugim europskim zemljama i određenim zemljama izvan Europe.

Europska komisija objavila je najnoviju verziju Europske ljestvice uspjeha u inovacijama, poznatu kao EIS – European Innovation Scoreboard. Naime, riječ je o komparativnoj analizi koja pruža uvid u učinak inovacija u zemljama Europske unije, drugim europskim zemljama i određenim zemljama izvan Europe.

Temeljem rezultata analize zemlje Europske unije svrstane su u četiriju kategorija: lideri inovacija, jaki inovatori, umjereni inovatori i inovatori u nastajanju. Na vrhu ove ljestvice nalazi se Danska, koja je preuzela vodstvo od Švedske, koja je dominirala na tom polju posljednjih nekoliko godina. Danska se istaknula svojim iznimnim inovacijskim naporima i postala predvodnikom europske inovacijske scene.

Među zemljama koje su također napredovale na ljestvici je Mađarska, koja je napredovala u višu kategoriju i sada se nalazi među umjerenim inovatorima. S druge strane, Francuska i Luksemburg doživjele su blagi pad na ljestvici, što će ih potaknuti da analiziraju svoje inovacijske strategije i poduzmu potrebne korake kako bi se vratili na put rasta.

Hrvatska, zajedno sa Slovačkom, Poljskom, Latvijom, Bugarskom i Rumunjskom, svrstana je u skupinu inovatora u nastajanju, no vidljiv je značajan napredak te pokazuje bolje rezultate u odnosu na prosjek grupe.

Europska inovacijska ljestvica pruža vrijedne smjernice vladama i institucijama kako bi identificirale područja koja zahtijevaju poboljšanje i gdje bi trebale usmjeriti svoje resurse kako bi potaknule inovacije. Uz to, izvješće pomaže zemljama da razmijene iskustva, dobre prakse i zajednički rade na rješavanju izazova koji se tiču njihovih inovacijskih sustava.

Za one koji su zainteresirani za više detalja o metodologiji European Innovation Scoreboarda, preporučuje se posjetiti mrežne stranice Europske komisije. Tamo će se moći pronaći sveobuhvatne informacije o kriterijima i analitičkim postupcima koji su korišteni kako bi se dobili rezultati o inovacijskom učinku zemalja te o važnosti inovacija za održivi ekonomski i društveni napredak.
FOTO: UNSPLASH