LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstvna dostignuća

Nevjerojatna inovacija sa Stanforda: boja koja hladi

Pravilno nanesena boja može smanjiti trošak električne energije čime smanjuje zagrijavanje objekta.

Pravilno nanesena boja može smanjiti trošak električne energije čime smanjuje zagrijavanje objekta.

Klimatske promjene i rekordno visoke temperature dovode do potrebe za novim inovacijama u građevini. Prošlog tjedna znanstvenici sa Sveučilišta u Stanfordu predstavili su boju koja hladi, prenosi Lider. Pravilno nanesena boja može smanjiti trošak električne energije čime smanjuje zagrijavanje objekta.


Kako funkcionira?


Reflektirajući donji sloj koji sadrži srebrne aluminijske ljuskice premazan ultratankim infracrvenim prozirnim slojem koji sadrži čestice različitih nijansi ključ je uspjeha ove nove građevinske inovacije. Boja je testirana u kontroliranim toplim i hladnim uvjetima te je smanjila potrebu za hlađenjem, odnosno grijanjem prostora. Tako je potreba za hlađenjem prostora smanjena za 21 posto, dok je potreba za grijanjem prostora smanjena za 36 posto.

Nova stanfordska boja po stopama refleksije ne može parirati ultrabijeloj razvijenoj na Sveučilištu Purdue. Ipak, ona dolazi u više nijansi čime dobiva na praktičnosti. Primjena na građevinama i kućama ipak nije jedina funkcija. Ova boja ima potencijal da se koristi i za regulaciju temperatura u drugim objektima kao što su primjerice hladnjače.

Znanstvenici sa Stanforda podnijeli su patentnu prijavu Američkom uredu za patente i žigove, ali trenutačno nije poznato kada će boja biti dostupna za komercijalnu upotrebu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA