LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ugroženo mnogima omiljeno piće

Nestašica jednog od četiri osnovna pivska sastojka?

Radi se na razvijanju novih sorti i metoda uzgoja kako bi se riješio ovaj problem kojem su uzrok klimatske promjene.

Radi se na razvijanju novih sorti i metoda uzgoja kako bi se riješio ovaj problem kojem su uzrok klimatske promjene.

Biljka ključna za pivarstvo – hmelj, ali i njezini uzgajivači u europskim regijama, ugroženi su klimatskim promjenama koje sve više otežavaju uzgoj ove biljke.
Hmelj ima vrlo važnu ulogu u formiranju finalnog proizvoda; ponekad je samo back-up vokal u pivskom ansamblu, ali ponekad ima i ulogu frontmana. Ključan je za gorak okus piva koji se dobiva od alfa-kiselina.


Potrebne prilagodbe i novi načini uzgoja

 

Međunarodni tim proveo je istraživanje koje je pokazalo kako će količina ubranog hmelja te njegov sadržaj alfa-kiseline, ključne za gorčinu piva, biti mnogo manji nego prije. Pozvali su na hitne mjere prilagodbe, piše Hina.

Očekuje se da će u Hallertau, najvažnijem europskom području za uzgoj hmelja, razine kiseline pasti za 40 posto.

Tim istraživača ističe kako je pad već zamijećen tijekom provedbe analize nedavnih žetvi. Razlog vide u sve višim temperaturnim vrijednostima i sve manjoj količini oborina.

I lokalni stručnjaci zamijetili su promjene u alfa-kiselini, iako su prvotno kritizirali studiju.
 

Rezultati istraživanja poklapaju se s našim osobnim iskustvom", rekao je Erich Lehmair iz Udruge njemačkih uzgajivača hmelja (HVG Njemačka).


Ipak, direktor Barth-Haasa, najvećeg svjetskog trgovca hmeljom, Thomas Raiser čvrsto vjeruje kako će nastanak i razvoj novih sorti i metoda uzgoja omogućiti južnoj Njemačkoj da ostane konkuretna uzgojiteljica hmelja.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA