LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo istraživanje

Negativan utjecaj intenzivne fizičke aktivnosti

Osobe koje su u dobroj kondiciji možda su podložnije virusnim respiratornim infekcijama neposredno nakon intenzivnog vježbanja.

Osobe koje su u dobroj kondiciji možda su podložnije virusnim respiratornim infekcijama neposredno nakon intenzivnog vježbanja.

Novija istraživanja ukazuju na mogućnost da intenzivna tjelesna aktivnost ima negativan utjecaj na imunološki sustav. Ova spoznaja proizlazi iz analize koja je obuhvatila više od 4700 molekula prisutnih u tjelesnim tekućinama vatrogasaca nakon fizičke aktivnosti.

Rezultati izazivaju zabrinutost među pojedincima koji obavljaju fizički zahtjevne poslove, koji uključuju intenzivne fitness treninge, poput osoba u hitnim službama i sportaša, prenosi Zimo.
 

Rezultati pozivaju na daljnja istraživanja


Ernesto Nakayasu, biomedicinski znanstvenik s Pacific Northwest National Laboratoryja (PNNL), ističe moguću osjetljivost kod ljudi koji su inače u dobrom zdravstvenom stanju. Osobe koje su u dobroj kondiciji možda su podložnije virusnim respiratornim infekcijama neposredno nakon intenzivnog vježbanja, naglašava Nakayasu te sugerira da bi smanjena upalna aktivnost mogla pridonijeti toj povećanoj osjetljivosti.
 


VEZANO: Što 22 minute tjelesne aktivnosti dnevno čini vašem tijelu?



Nakayasu i njegovi suradnici proveli su istraživanje na 11 vatrogasaca, analizirajući njihovu krvnu plazmu, urin i slinu prije i nakon 45 minuta intenzivnog vježbanja. Cilj znanstvenika bio je identificirati rane znakove opasnosti povezane s iscrpljenošću, kako bi se smanjio rizik za osobe kao što su sportaši, vatrogasci i vojno osoblje.

Studija na 11 vatrogasaca otkrila je fizičke promjene, uključujući povećanje opiorfina i smanjenje upalnih molekula, što bi moglo poboljšati protok krvi i izmjenu plinova tijekom vježbanja. Otkriveno je i da antimikrobni peptidi u ustima imaju ograničen kapacitet za zaštitu od infekcija.

Iako neki tvrde da primijećene promjene mogu ukazivati na pojačano stanje imunološkog nadzora i regulacije, studija priznaje jedinstvenu izloženost zagađivačima tijekom požara, što može utjecati na imunološke reakcije.

Također, važno je istaknuti da je istraživanje bilo usredotočeno na zdrave, aktivne muškarce, što naglašava potrebu za daljnjim istraživanjima unutar zajednice, kako bi se potvrdili ti rezultati.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA