LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastavak nemira

Ne stišavaju se studentski prosvjedi u Iranu: U nemirima stradale 272 osobe, 14 tisuća uhićeno...

Proteklog vikenda, snage sigurnosti su ispalile nekoliko suzavac na veliku grupu studenata, brojni akteri su uhićeni te im je zabranjeno studiranje.

Proteklog vikenda, snage sigurnosti su ispalile nekoliko suzavac na veliku grupu studenata, brojni akteri su uhićeni te im je zabranjeno studiranje.

Ranije ovog mjeseca izvijestili smo o velikim prosvjedima koji se odvijaju diljem Irana. Nemiri i sukobi s vlastima još uvijek traju, a u raznim demonstracijama i protestima sudjeluju mahom studenti i osobe mlađe životne dobi. Sveučilišni kampusi postali su središnja žarišta te studenti igraju glavnu ulogu u najvećim iranskim prosvjedima unazad nekoliko godina. 

Podsjetimo, velike nerede i sukobe građana s policijom izazvala je smrt Iranke Amini (22) koja je 16. rujna privedena zbog navodnog kršenja moralnih načela. Konkretno, Amini je prekršila islamski propis o nošenju hidžaba te je zbog toga završila u pritvoru. Nekoliko sati nakon uhićenja,  Amini je preminula pod sumnjivim okolnostima, a prosvjednici smatraju kako su policijski službenici prekomjernom uporabom sile izazvali smrt.

Proteklog vikenda, snage sigurnosti su ispalile nekoliko suzavac na veliku grupu studenata, brojni akteri su uhićeni te im je zabranjeno studiranje. Također, državne vlasti ističu kako će od sada imati nulti stupanj tolerancije za aktivnosti prosvjednika. Kao odgovor na nasilje, studenti s brojnih iranskih sveučilišta pokrenuli su tzv. sjedeće prosvjede s propagandnim porukama, što će vjerojatno još više pojačati napetosti.


Suspendiranje studenata je nezakonito, učinjeno je bez kakvog objašnjenja te studenti nemaju pravo iznijeti obranu - stoji u izjavi studenata Ekonomskog sveučilišta Sveučilišta Allameh Tabatabai u Teheranu.

Lokalna grupa za ljudska prava javlja kako su u prosvjedima smrtno stradale 272 osobe, dok ih je čak 14 tisuća uhićeno.
 
FOTO: PIXABAY